Milliós fizetéseket vesznek fel fideszes képviselők az egyetemi alapítványok kuratóriumi tagjaként

2021. március 21. – 11:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Havi bruttó másfél millió forintot keres Bajkai István és Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumi tagjaként – derült ki a Magyar Narancs cikkéből. Pont ugyanennyit vihet haza a Corvinus Egyetemet fenntartó Maecenas Universitatis Corvini alapítvány kuratóriumában helyet foglaló György László is, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Az elmúlt két évben tíz állami egyetem került alapítványi fenntartásba, de várhatóan a számuk még nőni fog az elkövetkező hónapokban. Az alapítványok kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba jó pár fideszes képviselő, miniszter, államtitkár és kormányközeli üzletember került, akik közül többen nem utasították vissza a plusz munkáért járó díjazást.

A Demokratikus Koalíció hét alapítványt keresett meg az elmúlt időszakban, de csak hárman adták ki az adatokat, a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványa nem is válaszolt a megkeresésükre.

Elküldte a kuratóriumi tagok díjazását a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványa. Kuratóriumi elnöke, Böszörményi Nagy Gergely havi 1,205 millió forint díjazásban részesül, de ennyi pénzt kap Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és Kopek Gábor miniszteri biztos is.

Nem vesz fel pénzt Varga Judit igazságügyi miniszter a miskolci egyetem alapítványának kuratóriumi elnökeként, ám az alapítvány kuratóriumi tagjai közül Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ korábbi igazgatósági elnöke is havi bruttó 1 millió forintot vihet haza, míg a felügyelőbizottsági tagok közül pedig Hornyák Lóránd, az OT Industries Zrt. felügyelőbizottsági tagja és Rózsahegyi Ferenc, Sátoraljaújhely aljegyzője havi 800 ezer forintot keres.

A Soproni Egyetemért Alapítványtól azt közölte a DK-val, hogy az alapítvány kuratóriumi tagja, Zambó János Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, és Dr. Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója nem kap tiszteletdíjat a munkája után.

Oláh Lajos, a DK országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy nem fogják annyiban hagyni, hogy a privatizált egyetemek alapítványaitól milliós fizetéseket talicskázzanak ki a fideszes csókos haverok. „Mindenkinek joga van tudni, hogy mennyi pénzt lopnak el az intézményesített lenyúlás rendszerében a haverok. Ez a mi pénzük, olyan közpénz, amit a magyarok boldogulására, jövőjére kellett volna fordítani” – fogalmazott Oláh.

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában tévesen írtuk azt, hogy Marie-Theres Thiell még az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatósági elnöke, 2020-ban leköszönt a posztról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!