Publicus-felmérés: a Fidesz-szavazók szerint Soros veszélyes, Putyin nem

2021. március 20. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz szavazóinak 57 százaléka Magyarországra leselkedő veszélyként tekint Soros Györgyre, a kormánypárti hívek 40 százaléka azonban ezt nem hiszi el – ez derül ki a Publicus Intézet által készített reprezentatív telefonos közvélemény-kutatásából.

A Népszava megbízásából készített felmérés szerint leginkább a Momentum szimpatizánsai kételkednek abban, hogy az amerikai üzletember veszélyeztetné Magyarországot, a megkérdezettek mindegyike úgy nyilatkozott, Soros György nem jelent veszélyt. Az MSZP és a Jobbik szavazóinak 28, illetve 24 százaléka azonban kockázatot lát a világ egyik leggazdagabb emberének tevékenységében. A teljes ellenzéki összefogást tekintve 16 százaléknyi szavazóra hatott a jelek szerint a kormány külpolitikai útmutatása.

A felmérés Magyarország külpolitikai orientációjával és a kormány külpolitikájával kapcsolatos kérdéseket tartalmazott. Az eredmények alapján a magyar választók még mindig erősen nyugatos értékválasztással bírnak. Az összes megkérdezett tekintetében egyébként a legtöbben Oroszországot (31 százalék), majdnem ennyien Soros Györgyöt (30 százalék) tartják hazánkra nézve fenyegetőnek. Az Egyesült Államoknál az arányszám 15, az Európai Uniónál 12 százalék.

Oroszországot éppen a Fidesz szavazói látták a legcsekélyebb mértékben veszélyesnek Magyarországra (csak 14 százalékuk lát ebben veszélyt, míg 82 százalék nem), a legnagyobb arányban viszont a Momentum (79 százalék) és az MSZP (73 százalék) támogatói, a DK és a Jobbik esetében 51 százalék, illetve 35 százalék ez az arány.

Vlagyimir Putyin a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozásának hetedik évfordulóját ünneplő koncerten Fotó: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik via AFP
Vlagyimir Putyin a Krím-félsziget Oroszországhoz csatlakozásának hetedik évfordulóját ünneplő koncerten Fotó: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik via AFP

Azzal az állítással, hogy „Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie” az összes megkérdezett 69 százaléka értett egyet, míg 26 százaléknyian elutasító véleményen voltak. Pártpreferencia alapján viszont egyértelműen a Fidesz választói a legkevésbé nyugatosak, csak 59 százalékuk ért egyet az állítással. Bár az ellenzéki összefogás támogatóinak 81 százaléka határozottan nyugatos, érdekes, hogy a Jobbik (76 százalék) mellett a DK támogatói (79 százalék) lógnak ki egy kicsit lefelé a sorból a 91 százalékban erősen nyugatos MSZP és Momentum (85 százalék) mellett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!