A hallgatók harmada kikopik a magyar egyetemekről

2021. március 20. – 07:26

frissítve

A hallgatók harmada kikopik a magyar egyetemekről
Egy lovat vizsgálnak az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszékén – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Még mindig komoly lemorzsolódással küzd a magyar felsőoktatás, az Oktatási Hivatal (OH) tanulmánya szerint az egyetemi és főiskolai pályafutásukat megkezdő fiatalok harmada nem jut el a diplomaszerzésig, de bizonyos szakokon a sikertelenség aránya az 50-60 százalékot is meghaladja.

A legnagyobb „veszélyben” az informatikusok és a jogászok vannak. Számít a kor: ahol fiatalabb az oktatói gárda, ott sikeresebbek a hallgatók, – írja az MTI a szombati Magyar Nemzet alapján.

A hároméves alapképzések több mint harmada abszolutórium nélkül zárul. Igen jelentős a lemorzsolódás az informatikai, a műszaki és a természettudományi területeken, lényegesen jobb a helyzet a művészeti szakokon.

A lemorzsolódás esélye nagyobb levelezőn és távoktatásban, mint nappali munkarendben. Több férfi esik ki a rendszerből, mint ahány nő.

Az ötéves, osztatlan képzések esetén hasonlóak az arányok: a tanulmányok bő harmada zárul eredménytelenül. A legtöbb hallgató a jogászképzésből esik ki, a legkevesebb pedig az építészmérnökiből és az általános orvosiból.

Sokan gyakorlatilag közvetlenül a felvételi után feladják: az osztatlan szakokra járók 8-12 százaléka egyetlen szemesztert sem végez el, további egyharmaduk pedig legfeljebb két félév után távozik az egyetemről. Többen jutnak el a diplomáig azok közül, akik ingyen tanulnak.

A mesterképzéseket az alapképzéseknél sikeresebben végzik a hallgatók. Különösen jól áll a gyógypedagógia és a pszichológia, utóbbi szakon mindössze 3-6 százalékos a lemorzsolódás.
Az OH tanulmánya elérhető a felvi.hu oldalon – olvasható a Magyar Nemzetben.

Kövess minket Facebookon is!