Vírusszűrő légkondis buszok állnak forgalomba Budapesten

2021. március 19. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 15 Mercedes-Benz Conecto Next Generation autóbusz áll forgalomba Budapesten, az új buszokat vírusszűrő légkondicionálóval szerelték fel.

Karácsony Gergely főpolgármester a BKV Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, az új járművek a ma elérhető legkorszerűbb dízelbuszok, de jelezve azt is, hogy vannak terveik elektromos buszok beszerzésére, valamint a troli- és villamosjárműparkot is fejlesztenék.

Néhány éven vagy évtizeden belül az egyedüli lehetséges megoldás a városi közlekedésben valószínűleg az elektromos járművek használata lesz, de ahonnan most indulnak, ahhoz képest ezek a buszok is nagy előrelépést jelentenek – tette hozzá.

Karácsony szerint a főváros keresi a kormány partnerségét abban, hogy forrásokat találjanak a keretszerződás által biztosított újabb Mercedes-buszok beszerzésére. Mindenképpen kell valamifajta kormányzati segítség ehhez, ha más nem, akkor engedély a hitelfelvételhez – közölte. A főpolgármester erre utalva jelezte, csütörtökön „szerencsére elindultak a tárgyalások a főváros és a kormány között, amelyek a következő hétéves uniós költségvetés elosztásáról szólnak”. Hozzátette: nagyon kemény tárgyalásokra készülnek, hogy a lehető legtöbb korszerű jármű közlekedhessen Budapest utcáin. Uniós forrásból valószínűleg csak elektromos buszokat lehet beszerezni, de Karácsony szerint ők abban is érdekeltek, hogy újabb korszerű dízelbuszokat vásároljanak.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója elmondta: már 89 Mercedes-Benz Conecto Next Generation járművet vettek, és ha sikerül forráshoz jutniuk, további 111 hasonló busz érkezhet a BKV-hoz. Egy-egy busz 252 ezer euróba, mintegy 93 millió forintba kerül, 108 ember befogadására képes – ismertette. Tizennégy ilyen jármű a sajtótájékoztató után már forgalomba is állt, egy pedig a napokban fog.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!