Orbán Viktor gratulált Lovász Lászlónak az Abel-díjhoz

2021. március 18. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Lovász Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökének az idei Abel-díj elnyeréséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délután.

Orbán szerint „mindannyiunk számára felemelő érzés, amikor a világban megsüvegelik honfitársaink kiemelkedő teljesítményét, azonban most kivételes büszkeséggel nyugtázhatjuk, hogy 2005 és 2012 után ismét magyar tudós lett a matematikai Nobel-díjként számontartott Abel-díj egyik kitüntetettje”. Sorait így zárta: „Engedje meg, hogy az Abel-díjhoz ezúton gratuláljak, és további, tudományos sikerekben gazdag esztendőket, valamint jó egészséget kívánjak Önnek.”

Fotó: MTA / Mundra László
Fotó: MTA / Mundra László

A Norvég Tudományos Akadémia előző nap, szerda délben jelentette be, hogy Lovász László és az izraeli Avi Wigderson kapja az idei Abel-díjat. Az indoklás szerint a kutatók az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén meghatározó munkásságukért kapták az elismerést. Lovász Lászlóval nem sokkal azután interjúztunk, hogy megtudta a hírt, az interjút, amiben szó esik a díjat érdemlő kutatásokról, a matematikaoktatás problémáiról és a járványkezelés hibáiról, itt olvashatja.

Lovásznak sokadik elismerése az Abel-díj, korábban kitüntettél a Wolf-díjjal, a Knuth-díjjal, a Gödel-díjjal és a Kiotó-díjjal is. Itthon egyebek közt a Széchenyi-díjat, a Bolyai-díjat és a Magyar Corvin-láncot kapta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!