Berki Krisztiánék megkapták az értesítést a vádemelésről

2021. március 18. – 15:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán reggel még attól volt hangos a sajtó, hogy a volt FTC-vezérigazgató, Berki Krisztián és ügyvédje még nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy vádat emeltek Berki ellen egy 2018. márciusi ügy miatt, amikor is a vád szerint Berki büntetőfékezett egy busz előtt, és az belehajtott. Szerencsére ez kitisztult csütörtök kora délutánra, ügyvédje, dr. Szilágyi Roland ugyanis a Telex megkeresésére elmondta: megkapták az értesítést a vádemelésről, ennél több konkrétumot azonban erről nem kívánt mondani.

Lezárták, majd újabb nyomozást rendeltek el

Azt hozzáfűzte, hogy az ügyet a rendőrség egyszer már lezárta, tájékoztatása szerint akkor bizonyíték hiányában nem született az ügyben vádemelési javaslat, ám később az ügyészség újabb nyomozást rendelt el, „ez zárult most vádemelési javaslattal és vádemeléssel” – mondta az ügyvéd.

Kérdést küldtünk a Fővárosi Főügyészségnek, hogy miért rendeltek el újabb nyomozást, illetve hogy abban kerültek-e elő újabb bizonyítékok, amiért most vádemelésig juthatott az ügy – amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Berki Krisztián a Borsnak azt mondta, nem érti, miért került újra napvilágra az ügy, és túlzásnak tartja az indítványt is. Ebben az ügyben közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás miatt emeltek vádat ellene, és az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést, közügyektől, valamint járművezetéstől eltiltást kért rá.

„Ez egy lezárult ügy, furcsa számomra, hogy a történtek után három évvel az ügyészség Facebook-oldalán tűnt fel az a videó, amelyben rögzítették a történteket. Velem szeretnék hirdetni az oldalukat?” – tette fel a kérdést Berki, aki fel is idézte, szerinte hogyan történt a baleset.

„Ahogy a buszt megelőztem, jobbra indexeltem, mert a Village Parkba akartam bekanyarodni. Elgondolkodtató számomra, a buszos miért próbálta megakadályozni, hogy elé kerüljek? A sofőr állítása szerint vészfékezett, de akkor miért nem tudott megállni úgy, hogy 70-90 méterre haladtam előtte? Hol van a szakértői vizsgálat, ami őt igazolja? Nincs, hiszen fékezés nélkül jött belém” – mondta a lapnak az influenszer, aki úgy véli, hogy megelőzhető lett volna a baleset, szerinte a „buszos hanyagsága miatt történt minden”.

Elmélete szerint azért akarják őt kihozni Karácsony Gergelyék (BKV-busz volt a balesetben érintett jármű, ennek tulajdonosa pedig a Fővárosi Önkormányzat), mert a csőd szélén állnak, és „ahelyett, hogy kérnék a pénzt tőlem, bevádolnak” – mondta a lapnak. Berki egyébként már tavaly tavasszal, a rabosításakor is azt hangoztatta, ügyének köze lehet a politikához. A politikához amúgy Berkinek is volt köze: egy ideig közvetlenül is: a 2019. októberi önkormányzati választáson indult a főpolgármesteri címért.

A buszban 2,5 millió forint, a Bentley-ben 14 millió forintos kár keletkezett

A vád szerint a fenti történet úgy nézett ki, hogy a sofőr a záróvonal és az előzni tilos jelzés ellenére meg akarta előzni a buszt, ez azonban nem sikerült neki, vissza kellett sorolnia. Mind Berki, mind a busz vezetője dudált egymásra, majd a Bentley-t vezető Berki ezután feldühödve, a megengedett sebesség túllépésével megelőzte a buszt, majd elé visszatért, intenzív fékezésbe kezdett, végül a busz előtt megállt.

A BKK-busz vezetője a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. A busz utasai közül többen az ülésből előrelendültek, kiestek, a kapaszkodórúdba ütötték magukat. Személyi sérülés nem történt. A buszban 2,5 millió, a Bentley-ben mintegy 14 millió forintos kár keletkezett.

Berki Krisztiánt az ügyben 2020 májusában rabosították. Ügyvédje, dr. Szilágyi Roland a Blikknek akkor azt mondta, a gyanúsítás ellen panasszal élnek majd, mert „a BKK videófelvételét visszanézve azt láttuk, hogy a busz fékezés nélkül simán nekiment a védencemnek”. Tehát akkor is azt mondták, hogy a buszsofőr elkerülhette volna az ütközést.

Berki azt is mondta akkor: ha őt hozzák ki bűnösnek, vállalja a felelősséget. „Az ország leendő miniszterelnökeként vallom: néha az igazságtalanságot is el kell fogadni” – fogalmazott Berki, aki a 2019. októberi önkormányzati választáson indult a főpolgármesteri címért is.

A volt FTC-vezérigazgató érintett egy áfacsalási ügyben is, amelyben tudomásunk szerint abban még nem született ítélet. A per 2019 májusában indult, és Berkit 45. rendű vádlottként azzal vádolták, hogy a BK Movie Start nevű filmes-produkciós cégén keresztül fiktív számlákat fogadott be, így társaival kb. hatmilliárd forintos adócsalás részese volt. Ebből a vád szerint Berki része ötmillió forint volt. Az ügynek összesen 64 vádlottja van, Berki elismerte bűnösségét. Az ügyészség a vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádolta meg.

Akkor az ügyész ötmillió forint vagyonelkobzás mellett egy év börtönt kért Berki Krisztiánra, két évre felfüggesztve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!