Vádat emeltek Berki Krisztián ellen, mert három éve büntetőfékezett egy busz előtt, és az belehajtott

2021. március 17. – 10:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közúti veszélyeztetés és jelentős, illetve nagyobb kárt okozó rongálás miatt emeltek vádat egy 2018-as büntetőfékezéses ügy miatt azzal a sofőrrel szemben, aki a vád szerint éppen három évvel ezelőtt, március 17-én befékezett egy autóbusz előtt Budapest III. kerületében, a busz pedig hiába vészfékezett, nem tudott megállni, belehajtott a Bentley-be.

A fotók, az ügyészségi Facebook-oldalon elérhető videó és az eddigi információk alapján ez a volt FTC-vezérigazgató, Berki Krisztián ügye volt.

Berkire az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést, közügyektől, valamint járművezetéstől eltiltást kért.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint Berki 2018. március 17-én, Budapest III. kerületben, a Pünkösdfürdő utcában autózott. Előtte haladt egy busz, ami a megállóhoz érve lelassított, de le- és felszálló utas hiányában nem állt ott meg.

A sofőr a záróvonal és az előzni tilos jelzés ellenére meg akarta előzni a buszt, ez azonban nem sikerült neki, vissza kellett sorolnia. Mind Berki, mind a busz vezetője dudált egymásra, majd a Bentley-t vezető Berki ezután feldühödve, a megengedett sebesség túllépésével megelőzte a buszt, majd elé visszatért, intenzív fékezésbe kezdett, végül a busz előtt megállt.

A BKK-busz vezetője a vészfékezés ellenére sem tudta elkerülni az ütközést. A busz utasai közül többen az ülésből előrelendültek, kiestek, a kapaszkodórúdba ütötték magukat. Személyi sérülés nem történt. A buszban 2,5 millió, a Bentley-ben mintegy 14 millió forintos kár keletkezett.

Berki Krisztiánt az ügyben egyébként 2020 májusában rabosították. Ügyvédje, dr. Szilágyi Roland a Blikknek akkor azt mondta, a gyanúsítás ellen panasszal élnek majd, mert „a BKK videófelvételét visszanézve azt láttuk, hogy a busz fékezés nélkül simán nekiment a védencemnek”. Tehát szerintük a buszsofőr elkerülhette volna az ütközést.

A Life TV különféle műsoraiban felbukkanó híresség is nyilatkozott akkor a lapnak. „A kihallgatásra megborotválkoztam, az előadónak csokit vittem. Megnéztem a BKK buszának videófelvételét, s egyértelműen látszik, hogy se közúti balesetet nem okoztam, se bűncselekményt nem követtem el, a balesetről a sofőr tehet. Számomra egyértelmű, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester fennhatósága alá tartozó BKK a buszjegyemet sem tudja kifizetni, nemhogy a Bentley-m javítását. Ugyanis míg a buszban 2,5, az én autómban 15 milliós kár keletkezett” – fogalmazott.

Akkor hozzátette: ha őt hozzák ki bűnösnek, vállalja a felelősséget. „Az ország leendő miniszterelnökeként vallom: néha az igazságtalanságot is el kell fogadni” – mondta Berki, aki a 2019. októberi önkormányzati választáson indult a főpolgármesteri címért is.

Berki érintett vagy érintett volt egy áfacsalási ügyben is, ám annak ítélete még kérdéses. A per 2019 májusában indult, és Berkit 45. rendű vádlottként azzal vádolták, hogy a BK Movie Start nevű filmes-produkciós cégén keresztül fiktív számlákat fogadott be, így társaival kb. hatmilliárd forintos adócsalás részese volt. Ebből a vád szerint Berki része ötmillió forint volt. Az ügynek összesen 64 vádlottja van, Berki elismerte bűnösségét. Az ügyészség a vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádolta meg.

Akkor az ügyész ötmillió forint vagyonelkobzás mellett egy év börtönt kért Berki Krisztiánra, két évre felfüggesztve.

A fenti ügyek miatt kerestük Berki Krisztiánt és ügyvédjét is. Amint sikerült őket elérnünk, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!