A sokasodó balatoni szörnyberuházásokról kérdezték a kormányt, a kormány szerint ez is a baloldal hibája

2021. március 17. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a parlament szerdai ülése. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője szerint a több mint nyolcmilliós rekordbüntetést jogtalanul rótta ki rá Kövér László. Azt mondta, ez Magyarország nemzetközi megítélésének is nagyon rosszat tesz. Dömötör Csaba államtitkár válaszában azt mondta, Tordainak úgy kellene viselkednie, ahogy „az ország legszebb házában illene”. Ha pedig balhézik, viselje a következményeket – jegyezte meg.

Schmuck Erzsébet, az LMP képviselője azt kérdezte a kormány tagjaitól, hogy miért nem volt kidolgozott terv a járvány harmadik hullámára. Szerinte a kormány nem készített átgondolt oltási tervet. Azt mondta, bár a kormány szereti ennek ellenkezőjét állítani, az LMP oltáspárti.

Rétvári Bence válaszában arról beszélt, hogy Magyarország a második helyen áll lakosságarányosan a beadott oltások számát illetően. Szerinte a baloldal szidja a magyarországi oltóprogram szervezettségét, de az államtitkár nem érti, mivel lennének elégedettek az ellenzéki képviselők. Ráadásul a baloldal folyamatosan olyan törvényjavaslatokat nyújtott be, amelyekkel megakadályozta volna például a keleti vakcinák használatát – tette hozzá.

Oláh Lajos, a DK képviselője szerint Magyarország az egyik legrosszabb helyen áll a koronavírus miatti halálozási adatokban. Ráadásul a kormány folyamatosan szidja, támadja a nyugati vakcinákat – mondta. Az ellenzéki politikus az ingyenes parkolás intézményéről is beszélt, amellyel szerinte a kormány rontotta a budapesti belső kerületek levegőminőségét és ezzel a járvány elleni védekezés hatékonyságát is. Szerinte a nemzetközi színtéren több helyen is vizsgálták az ingyenes parkolás ügyét, és mindenhol arra jutottak, hogy nincs rá szükség.

„A szörnyek megjelentek a Balatonnál”

Gurmai Zita, az MSZP képviselője beszélt arról a balatonaligai szállodaberuházásról is, amely a magaspart alatti szűk partszakaszon,családi házak tőszomszédságában jön létre kormányhátszéllel. Szerinte ezen a hét hektáron nem marad majd közterület, ezért mind a helyi lakók, mind a pihenni érkezők elveszítik majd a közvetlen vízkapcsolatot. „A Fidesz-rezsim megteremti annak a lehetőségét, hogy ezt a partszakaszt elzárják, és a hétköznapi embereket kiszorítsák onnét” – mondta. Szerinte a Miniszterelnökség arra hivatkozik, hogy nem rendelkezik hatáskörrel ebben az ügyben. „Ez azonban nem igaz. A parti sétány és más közterületek kialakítását ugyanis egy tavalyi kormányrendelet teszi megkerülhetővé. Így a terület vagyonkezelőjének nem kell betartania, amit eredetileg az önkormányzatnak ígért, hogy a közönség is hozzáférjen a vízparthoz. A kormány nem dobhatja le magáról a felelősséget. A rendelet újabb hatalmas szállodák építését teszi lehetővé. Ezekkel kiszorítják a Balaton közeléből a kevésbé tehetős, olcsóbb nyaralásra vágyó családokat” – mondta Gurmai. Majd hozzátette: Balatonvilágos önkormányzata már az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben. Az MSZP pedig az emberekkel együtt „meg fogja akadályozni, hogy önök szétosztogassák egymás között azt, ami mindannyiunké”.

A kormány nevében Azbej Tristan államtitkár válaszolt, aki szerint a kormány a helyiekkel, a helyi civilekkel is egyeztetett a beruházásról. Szerinte a szerződések kapcsán a Miniszterelnökség nem rendelkezik hatáskörrel, „ugyanis ezek az önkormányzat és a tulajdonos és a vagyonkezelő között jöttek létre”. Szerinte a kormány politikájáról elmondható, hogy „a Balaton környéki beruházások az általános fenntarthatóságnak a szemléletét tükrözik, amik mind védik a gazdasági, a társadalmi és a környezeti fenntarthatósági szempontokat”. Majd mindenkinek felhívta a figyelmét a Kisfaludy-programra, amelyben szerinte több mint 14 ezer magánszálláshely kap támogatást.

A Guller Zoltán vezette, Rogán Antal felügyelte, Orbán Ráhel tanácsaira is nyitott Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjáról nemrég a Válasz Online számolta ki, hogy a kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát. A legnagyobb „pörgés” éppen a 2020-as Covid-évben volt, miközben a jórészt NER-bizalmasoknak kiszórt pénzből többé-kevésbé meg lehetett volna menteni a magyar vendéglátást.

Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik képviselője azt mondta, „a szörnyek megjelentek a Balatonnál”, szerinteaz egész Balatonnál rengeteg olyan Fidesz-közeli beruházás történt az elmúlt években, amely rombolta a természeti környezetet és szűkítette a lakók életterét, és a kormánnyal szimpatizáló oligarchák, strómanok zsebét tömte tele.

Dömötör Csaba azt mondta, hogy tömeges privatizációkra a szocialista kormányok idején került sor, a Club Aligát a baloldali pártok privatizálták; „ha tényleg zavarta volna önt ez a jelenség, akkor nem fogott volna velük össze”. És Dömötör is megismételte, hogy a vonatkozó kérdésekben a Miniszterelnökség nem rendelkezik hatáskörrel. Majd ő is méltatta a Kisfaludy-program eredményeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!