Magyarázatot vár a Fidesz, miért nem volt Budapest fellobogózva március 15-én, a főváros szerint kint voltak a zászlók

2021. március 17. – 18:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarázatot vár Karácsony Gergely főpolgármestertől a budapesti Fidesz arra, hogy március 15-én, a nemzeti ünnepen miért nem kerültek ki Budapest köztereire, hídjaira, főútvonalaira a nemzeti színű zászlók, holott a főpolgármester jogszabályban előírt kötelezettsége, hogy március 15-én a magyar nemzeti zászlót kitegye Budapest főbb közútjaira, köztereire és hídjaira.

Erről Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője írt a Budapesti Fidesz Facebook-bejegyzésében közölt, Karácsony Gergelynek címzett levélben. Láng szerint az 1990-es rendszerváltás óta először nem kerültek ki a lobogók a fővárosban. „Ez a mulasztás egészséges hazafias jóérzésünkön kívül jogszabályokat is sértett” – tette hozzá Láng, aki azt is kifogásolta, hogy számos baloldali vezetésű kerületben a városházára sem került ki a magyar nemzeti színű zászló.

Láng felvetése ugyanakkor nem teljesen fedi a valóságot, a március 15-én a városban járó Telex-újságírók ugyanis több hídon is látták a kitett nemzeti lobogókat, a Lánchíd pedig március 14-én este nemzeti színű díszkivilágítást is kapott. Ezt a főváros is megerősítette a HVG-nek, hozzátéve, hogy az utakon is kihelyezték a lobogókat – ez például a BKK ünnepnapi Facebook-posztján is látszik a Rákóczi út esetében.

Lángék választ várnak arra is Karácsony Gergelytől, hogy van-e felelőse és következménye az állítólagos jogsértésnek, amiben Budapest vezetése a saját jogszabályait nem tartja be, továbbá ezek után hogyan várja el bárkitől is a jogkövető magatartást. „Mostanában Ön annyit foglalkozik az Amerikai Egyesült Államok politikai életével, érdekeivel. Ön szerint mi történne Washington polgármesterével, ha a függetlenség napján nem tenné ki a fővárosban az amerikai zászlót?” – zárta levelét Láng Zsolt.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!