A Várról szóló német riportfilm ellen tiltakozott egy helyi szervezet, a Deutsche Welle elnézést kért

2021. március 16. – 19:18

frissítve

A Várról szóló német riportfilm ellen tiltakozott egy helyi szervezet, a Deutsche Welle elnézést kért

Másolás

Vágólapra másolva

Angol nyelvű riportfilmet forgatott Magyarországon a budai Vár rekonstrukciós munkáiról a német közszolgálati televízió, a Deutsche Welle. A filmet megbotránkoztatónak tartotta a Budavári Lakosok Szövetsége, véleményükkel kedden többször is foglalkozott a Magyar Nemzet. A történtek hatására a Deutsche Welle a videó mellé kitett egy rövid szöveget, amiben elnézést kér, hogy a riport néhány nézőben aggodalmat keltett, és egyoldalúnak tűnhetett.

A riportban (ami ide kattintva megnézhető) V. Naszályi Márta ellenzéki polgármester, Ungváry Krisztián történész mondja el a véleményét arról, hogy a kormány a vári építkezések stílusával, épületeivel megidézik a Horthy-érát, a sötét 1940-es éveket, a zsidóüldözést, ami szerintük rossz társadalmi üzenet.

Megszólal két vári lakos is, egyikük a rekonstrukciós munkák ellenzője, másikuk pedig a riport szerint elköltözik a Várból, és elhagyja Magyarországot is. A kormány álláspontja nem kap helyet a riportban, mindössze Kövér László házelnök Kossuth téri beszédét használják fel, amiben arról beszél, miért tartják mások nacionalistának a magyar kormányt.

A riportra az első reakció március 13-án érkezett. A Budavári Lakosok Szövetsége a közösségi oldalán jelentette be, hogy megdöbbenéssel értesült róla, és benne V. Naszályi Márta nyilatkozatáról. A szervezet szerint a Deutsche Welle riportjából az derül ki, hogy a budai Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a zsidók pedig újra félnek Magyarországon, V. Naszályi Márta polgármesternőt pedig nagyon elkeserítik a várbeli építkezések.

A szervezet szerint – amelynek elnökhelyettese, Dr. Sándor Péterné a kerületi Fidesz-KDNP frakció tagja – a riport olyan látszatot kelt, mintha a magyar kormány a budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarja restaurálni Magyarországon, ezért levélben korrigálást kért.

A szervezet véleményéről a Magyar Nemzet kedden jelentetett meg két cikket. Az elsőben ismertetik a helyzetet, a másodikban pedig lekövetik a német televízió reakcióját. A Deutsche Welle ugyanis a hír és a helyzet eszkalálódását követően a nap folyamán egy szerkesztőségi jegyzettel látta el a videót.

Eszerint konstatálták, hogy riport történeti hivatkozása aggodalmat keltett néhány nézőben. Hozzátették, hogy szeretnénk világossá tenni: a náci Németország felelős a zsidók százezreinek elszállításáért és meggyilkolásáért. Valamint elnézést kérnek, ha a riport más benyomást keltene és egyoldalúnak tűnne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!