Rakodásra váró hajók szedték össze a bajai hídnak ütköző uszály darabjait

2021. március 16. – 20:38

Másolás

Vágólapra másolva

Elszabadult hat uszály Bajánál, miután hídpillérnek ütköztek, és leszakadtak az azokat toló ukrán Cseljabinszk nevű hajóról még hétfőn. Az összefűzött bárkák közül az első sort alkotó három együtt, második sort alkotó három bárka pedig külön-külön indult meg sodrásnak lefelé a baleset után – ez jól látható a Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság webkamerájának felvételén.

Az elszabadult uszályokat a környéken rakodásra váró tolóhajók segítettek összeszedni úgy, hogy melléjük úsztak, és segítettek lehorgonyozni azokat. Végül egy tolóhajóval gyűjtötték őket össze, tudta meg az RTL Klub Híradója.

A hírműsornak nyilatkozó hajókormányos szerint a bajai Türr István híd nehezen hajózhatónak számít, főleg egy nagyjából 200 méter hosszú, 33 méter széles karavánnal. A híd pillérjei között 60 méter széles a hajózható rész – az ezen átvezető pontos manővert 3 km-rel korábban tervezik meg, és ha elrontják, nincs lehetőség korrigálásra.

A hídpillérnek nem esett baja, az ukrán hajó pedig az uszályok begyűjtése után még hétfőn folytathatta útját. A kapitányt megszondáztatták, de nem volt ittas. Kérdésünkre a rendőrség a következő tájékoztatást adta: „A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőre a bejelentést követően helyszíni szemlét tartott és megállapította, hogy személyi sérülés, környezetszennyezés, illetve lékesedés nem történt, bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel. A Duna Vizirendészeti Rendőrkapitányság víziközlekedési szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárást fog lefolytatni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!