Több mint 11 milliárd forinttal drágulnak a férfi kézilabda-Európa-bajnokságra épülő sportcsarnokok beruházásai

2021. március 11. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három, a 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságra épülő sportcsarnok építése jóval többe kerül majd a tervezettnél, derül ki a Magyar Közlönyben olvasható rendeletből.

  • A budapesti sport- és rendezvénycsarnok ára 5,4 milliárd,
  • a szegedi kézilabdacsarnok 4,6 milliárd,
  • a tatabányai sportcsarnok pedig további 1,8 milliárd forinttal

drágul. Mindhárom beruházásra a Gazdaságvédelmi Alapból vesznek ki pénzt.

A kézilabda-Eb-hez kapcsolódó kiadásként könyvelik el a Tatabánya–Vértessomló összekötő érintett szakaszainak felújítását és a meglévő csomópontok átépítését, amire további 3,19 milliárd forintot kell biztosítani.

A győztes magyar–szlovák pályázatban a Papp László Sportcsarnokot adták meg a döntő helyszínéül, de már akkor benne volt a levegőben egy olyan csarnok építése, ami Európában is egyedülálló. Egy új, modern, multifunkciós sportcsarnok – tehát konferenciák, koncertek lebonyolítására éppúgy alkalmas –, ami megfelel az európai szövetség, az EHF kívánalmának, a szervezet ugyanis igyekezett 18 ezresnél nagyobb csarnokokat választani a fináléra, hogy ezzel is növeljék a sportág presztízsét.

A kormány nem habozott sokáig, 18 milliárd forintért megvásárolta a Ferencváros futballstadionjával szemben lévő területet. Az első közbeszerzési pályázaton 115 és 160 milliárd forint közötti ajánlatok érkeztek, miközben a 68 ezer nézőt befogadó Puskás Aréna 190 milliárd forintba került. Miután a kormány 2019. augusztus 23-án arról határozott, hogy a beruházás teljes költsége maximum bruttó 101 milliárd 544 millió (nettó 74 milliárd 127 millió) forint lehet, az ajánlattevő cégek (köztük Mészáros Lőrinc és Garancsi István érdekeltségei) hirtelen levitték ezeket nettó 78-81 milliárdra, ami bruttó 100 milliárd.

A kivitelezést végül a Market kapta, a terület rendezését 2019 végén el is kezdték, ezzel egy időben pedig Szegeden is letették a sportcsarnok alapkövét. Tatabánya tartalékhelyszín, oda 6 ezres létesítményt álmodtak meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!