Vasúti szabotázskísérlet miatt nyomoz a BRFK

2021. március 10. – 13:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Belső információink szerint két hete a Rákospalota-Újpest állomás előtt valaki lekapcsolta egy tehervonat utolsó kocsiját és mechanikusan befékezte azt. A pályán maradt vagon kis híján balesetet okozott, amit csak nagy szerencsével tudott elkerülni a következő tehervonat.

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedés biztonsága elleni (vasúti) bűncselekmény bűntett gyanúja miatt, 2021. február 20-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen – tudtuk meg a rendőrség sajtóosztályától.

A MÁV is elismerte az esetet, mint írták, szerencsére a következő tehervonat mozdonyvezetője időben észlelte a lekapcsolt, lefékezett kocsit, és előtte mintegy 40 méterrel megállt a szerelvény. Az esemény belső vizsgálata folyamatban van. A vasúttársaság a rendőrséget is értesítette.

Jól tudta, mit csinál

Vasúti forrásaink szerint az történt, hogy két hete vasárnap a Rákospalota-Újpest állomás előtt egy tehervonatnak 8 percet állnia kellett. Ezalatt valaki szakszerűen lekapcsolta az utolsó kocsit. Ehhez kell szakismeret, mert ha elront valamit, a mozdonyvezető a fékrendszer légnyomásának csökkenésén keresztül észreveszi, hogy piszkálják a vonatot.

A lekapcsolás után a végjelzés-tárcsákat is leszedték az utolsó kocsiról és átrakták az utolsó előttire. Ez azért volt fontos az elkövetőnek, mert azért megy ki a peronra mindig az állomásfőnök, hogy figyelje, hogy megvan-e az utolsó kocsi, vagyis hogy ott vannak-e a végjelzés-tárcsák a vonat végén, nem maradt-e kint valami a pályán.

Az elkövető mechanikusan befékezte a lekapcsolt vagont, hogy nagyobb legyen a baj. Tudnia kellett, hogy a szerelvény legalább 5 percet fog állni, mert ehhez be kell lépni a kocsik közé, és nyilván ő sem akart meghalni.

Úgy tudjuk, a katasztrófa elkerülésében a szerencse is nagy szerepet játszott. A következő tehervonat ugyanis más okokból 40-es sebességjelzést kapott, és ezért még éppen meg tudott állni. Ezen a főpályán egyébként 80 km/órás sebességgel lehet menni. Vasutas körökben úgy tartják, hogy vasárnap klasszikus szabotázskísérlet történt a MÁV-nál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!