Az élet zenéje, a nemzet szíve és lelke, pótolhatatlan kincs: pártok, politikusok nőnapi köszöntői

2021. március 8. – 11:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Az élet zenéjét a nők adják, akik őszintén, minden feltétel nélkül fogadják magukba a dolgokat, hogy érzéseiken át szebbé alakítsák azokat” – idézi a KDNP közleményében Richard Wagnert.

Pártok, politikusok nőnapi köszöntőit néztük meg.

A KDNP közleményében azt hangsúlyozza, hogy a nők családban betöltött szerepe pótolhatatlan kincs, ennek megfelelően: „a magyar kormány ezért a családvédelmi intézkedései során mindig kiemelt figyelmet fordít a nők támogatására, hogy kényszerű választások helyett, mindenki szabadon dönthessen, hivatásában és magánéletében egyaránt kiteljesedhessen”.

Gyurcsány Ferenc egy kisfilmmel jelentkezett:

Kásler Miklós Emmi-miniszter már bővebb megfejtésbe bocsátkozott nőnap alkalmából. Facebook-posztjában arról ír, „amikor a Jóisten megteremtette a világot, férfit és nőt hozott létre, hogy együtt alkossanak egy egészet, amelyet – a gyermekekkel kiegészítve – családnak nevezünk”.

„A családban és a társadalomban egyaránt elsősorban a nők testesítik meg a gyengédséget, törődést, gondoskodást, empátiát, szépséget, ezzel kiegészítve a férfit, és ketten együtt mutathatnak utat a jövő generációinak”

– írja. A miniszter szerint „ahogy egy családnak az anya a szíve és a lelke, úgy az egész társadalomnak, a nemzetnek is. Önök mindezeket a feladatokat, küldetéseket igyekeznek az év minden napján a lehető legjobb módon teljesíteni. Éppen ezért nem lehet a nők tiszteletét egyetlen naphoz kötni, ezért kell nekünk, férfiaknak, minden nap emlékeztetnünk Önöket arra, hogy gyönyörűek, tehetségesek, szeretetre méltóak”.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-köszöntőjében arról ír:

ambivalens a viszonyom a nőnappal, mert egyfelől fontosnak tartom, hogy ünnepeljük a nőket, másfelől kevésnek érzem, hogy letudjuk ezt évente egyszer egy csokor virággal. Én magam igyekszem egész évben ünnepelni a nőket, édesanyámat, feleségemet, a lányomat, barátaimat és sok-sok női munkatársamat, politikustársamat”.

Karácsony kiemeli, hogy ezekben az időkben különösen megnőttek a terheik, majd hozzáteszi:

„mint annyi nehéz helyzetből, most is elsősorban nők mutatják a kiutat ebből a pusztító kórságból. Az Egyesült Államokban élő Karikó Katalin professzor úttörő technológiája nem csak a reményt hozta el az emberiségnek, hanem már millióknak adta meg a túlélést jelentő védettséget. Érdemes megjegyezni Bári Eszter nevét is, aki Ausztráliában dolgozik egy újabb ígéretes vakcina fejlesztésének utolsó fázisán.” Majd kiegészíti azzal, hogy ezek a példák viszont azt is megmutatják, hogy sok tehetséges magyarnak, és különösen a nőknek el kell hagyniuk Magyarországot, hogy meg tudják mutatni a világnak, mit tudnak.

A Budavári Önkormányzat Idén egy lépcsősort festett meg – amelyet Glücklich Vilma , a magyar polgári feminista mozgalom egyik vezetője tiszteletére nevezett el a Budavári Önkormányzat még 2020 decemberében. „magyar nők az irodalomra, és tágabb értelemben véve a magyar kultúrára gyakorolt hatását mutatjuk be, Babos Zsili Bertalan művészcsoportjának munkáján keresztül” – írják, és egy kisfilmet mellékeltek az alkotáshoz:

A Jobbik posztjában azt írja, „dátumtól függetlenül fontosnak tartjuk, különösen manapság, hogy kellő megbecsülésben részesüljenek a társadalom női tagjai, ők, akik az életben mindig többet vállalnak magukra a család, a nemzet, a haza összetartásáért”.

Az MSZP nevében a párt elnöke, Tóth Bertalan írt egy hosszabb bejegyzést. Azt írja, „nagyon sok férfi teljesen természetesnek veszi, hogy a dolgok csak úgy elintéződnek körülötte. Pedig a tiszta, kivasalt ruha, az asztalon gőzölgő finom vacsora, a gyerek ötöse nem a kozmikus háttérsugárzás, hanem a körülöttünk élő nők folyamatos munkájának az eredménye!”

Hozzáteszi: „nem egy nap, de egy élet is kevés ahhoz, hogy ezt méltóképpen megköszönjük. Tettekkel, folyamatosan kell a nők iránti megbecsülésünket kifejeznünk”.

Varga Judit is úgy érezte, meg kell szólalnia nőnapon, és elő kell kapnia a maga ponpontpontos módján a gender kérdést. „Ez a nap különösen fontos egy olyan világban, ahol már bárki szabadon választhat a majdnem száz féle nem közül... Ezért ma én is köszöntöm a nőket, akik mernek valódi nők lenni” – írja a miniszter.

A Fidesz is jelentkezett egy rövid köszöntéssel, és bár a cikk megjelenéséig Orbán Viktor nem posztolt még, de ő végül is már napokkal korábban lépett: bejelentette, hogy a nőnap miatt nyitva lehetnek hétfőn a virágboltok.

Frissítés: megérkezett Orbán Viktor Facebook-posztja is:

Későbbi bejelentkezésében is megemlékezett a nőkről. A videóban egy cetliről olvassa fel, hogy a délutáni gyorsjelentés szerint eddig 1 002 714 embert oltottak be, amivel Orbán szerint messze az uniós átlag felett vagyunk, és olyan „tekintélyes, komoly országokat” is meg tudtunk előzni, mint Németország vagy Ausztria. Megköszönte az oltásban részt vevők munkáját; itt külön kitért a nőkre, akik Orbán szavai szerint két terhet visznek, a munka mellett a családét is. Müller Cecília országos tisztifőorvosnak sok erőt kívánt a munkájához. A következő napokban újabb szállítmányok érkeznek, gyorsan és hatékonyan fognak oltani, ígérte. A miniszterelnök szerint a helyzet nem könnyű , de már a célegyesben vagyunk. „Tartsunk össze a következő hetekben is, és akkor sikerülni fog, együtt sikerülni fog.”

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és a Fidesz alelnöke, a katonaságban szolgáló nőkről emlékezett meg tulipános fotójával, amin a tökéletes összhatás kedvéért egy tisztelgő katonanő is feltűnik.

Mai közleményében azt írta az Amnesty International Magyarország:

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon a nők férfiakhoz viszonyított jövedelemhátránya 12 százalék volt 2018-ban, ha az átlagos bruttó órabéreket nézzük. A Központi Statisztikai Hivatal nem az órabéreket, hanem a havi bruttó átlagkeresetet veszi alapul, így az ő adataik szerint a nemek közötti bérszakadék Magyarországon a teljes időben foglalkoztattak körében ennél sokkal magasabb volt 2019-ben: míg a férfiak bruttó átlagbére 403 600, a nőké 335 800 forint volt 2019-ben. Ez azt jelenti, hogy a férfiak havi bruttó átlagkeresete 20 százalékkal haladta meg a nőkét.

Az eltérés azonban még nagyobb, ha a nők által végzett láthatatlan munkát (például a háztartási feladatok, a gyerekek nevelése és a velük való foglalkozás, idősebb hozzátartozók ápolása) is beleszámítjuk. A nők és férfiak bére közötti különbségek az életkor haladtával egyre növekednek, ami jelentős nyugdíjszakadékhoz is vezet. A helyzet tarthatatlanságát érzékelteti, hogy egy kutatás szerint, ha ebben a tempóban haladunk tovább, akkor Magyarországon 2102 körül számíthatunk a bérszakadék megszűnésére

A szervezet március 8-án egy kampányt indított Egy Lépéssel Közelebb néven a témában, cégeket és önkormányzatokat kerestek fel, és kértek meg arra, hozzák nyilvánosságra a nemek közötti bérkülönbséggel kapcsolatos adataikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!