Ingyen tanácsadással segít a Mérnöki Kamara a rezsi csökkentésében

2021. március 8. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elérhető a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) ingyenes, online energetikai tanácsadása – áll a Telexnek eljuttatott közleményükben. Ahogy korábban írtuk, Magyarországon a legtöbb lakás energetikailag nincs a leghatékonyabban összerakva, aminek több oka is lehet. Egyrészt a háromnegyedük több, mint 40 éves, így építésükkor még nem léteztek olyan energetikai elvárások, mint manapság.

Ennek az az oka, hogy feleslegesen sok energiát használnak, amit egy átfogó felújítással orvosolni lehetne. Ez persze sok millió forintba is kerülhet, így ritkán valósul meg. Ha valaki mégis felújít, akkor gyakran a lehető legolcsóbban akarja megoldani – így ment el 2016 és 2020 között 2500-3000 milliárd forint rossz felújításokra.

Egy energiahatékony háznak a alacsonyabb a rezsije, mint egy rosszul megtervezettnek, így hosszútávon jobban megéri például egy energetikai terv, már csak azért is, mert Magyarországon a háztartások felelnek a szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékáért.

A tanácsadás itt érhető el.

A közlemény szerint ebben segít most az MMK – az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával – a lakosságnak és a vállalkozásoknak: egy információs nyomtatvány kitöltése után

„a tanácsadó szakemberek minden kérdést egyedileg megvizsgálva javaslatokat adnak arra, milyen beavatkozásokkal lehet energiahatékony és költségkímélő műszaki megoldásokat találni egy-egy problémára annak érdekében, hogy egy ház, egy lakás, vagy egy vállalkozás energiafelhasználása hatékonyabb, gazdaságosabb legyen.”

Maga a tanácsadás csak az első lépés, konkrét terv vagy tanúsítvány nem jár hozzá. A nyomtatványban többek között olyan adatokat kell megadni, hogy milyen fekvésű a ház, van-e hűtő, esetleg klíma, valamint azt, hogy milyen megújuló energiaforrások állnak rendelkezésre. A dokumentumba konkrét kérdéseket is lehet írni, hogy a tanácsadás minél célirányosabb legyen.

Mivel ez nem számít tervezésnek, a szakértők nem mondják meg, hogy például milyen típusú nyílászáróra vagy kazánra van szükség, és tervezőt, kivitelezőt sem ajánlanak. Amint a járvány engedi, fórumokat és workshopokat is terveznek, ahol személyesen is lehet majd tanácsot kérni.

Bár a szolgáltatás ingyenes, a kamara azt kéri, hogy aki igénybe veszi, az tájékoztassa őket a tanácsadás alapján megvalósult beruházásról, építésről, fejlesztésről.

„Így a tanácsadást igénybe vevő állampolgárok és vállalkozások segítségével lehetővé válik a megtakarítások országos számbavétele”

– írják a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!