Nem tett semmit a lakcímbiznisz ellen a szabolcsi falu polgármestere, ahova 340 embert jelentettek be Ukrajnából

2021. március 6. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

„Ezt még a tanács is tudta – és a tanácsot miért nem baszták meg? A tanács mindenről tud, hát azok kapcsolatban vannak az okmányirodával” – mondta a Szabad Európa riportjában annak a romos tornyospálcai háznak a tulajdonosa, ahova 340 embert jelentettek be az elmúlt években. A hírportál az ukrajnai állampolgárok magyarországi bejelentkezéséről készített videóriportot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, ahol az is kiderült, hogy magyar nyelvtudás nélkül is meg lehetett szerezni a magyar lakcímet.

„Az a 340 ember nem egy nap alatt jelentkezett be oda. Nem egy nap alatt létesítettek nekik lakcímet (…) Mindenki tudott róla” – mondta az egyik nő, aki szintén Ukrajnából költözött át Magyarországra, és szerzett kamu lakcímet Tornyospálcán 2013-ban. A nő öt évig vett fel jogtalanul családi pótlékot a fiktív lakcíme után, de mint mondta, M. Krisztián lakcímnepperként ingyen jelentette be.

M. Krisztiánnak a riport szerint jó kapcsolatai voltak a kisvárdai kormányhivatalban: „Jöttek autóval át, és akkor úgy vittek át Várdába, át az okmányirodába” – mondta egy helyi lakos, aki segített M. Krisztiánnak az Ukrajnából érkezők bejelentésében – „Egyet se ismerek hálistennek, meg meg se tudnám ismerni. Hát akkor láttam egy pár óráig őket. Volt olyan, aki nem is tudott magyarul.”

A riport szereplői arról beszéltek, hogy akit bejelentettek Tornyospálcára fiktív lakónak, annak szavaznia kellett a választásokon: „Csak azt mondta Krisztián, szavazás lesz vagy mi, és akkor gyertek (…) azt mondta Krisztián, hogy erre kell szavazni, amíg ez lesz a polgármester, addig jó lesz.” Bár az Ukrajnából átköltözött interjúalany szomszédai néha beszólnak neki amiatt, hogy „idejön, és megszavazza a nyomorúságunkat”, de a nőt ez nem zavarja:

„Én például azért jöttem szavazni, meg azért mentem, mert én hálás voltam azért Orbánnak, hogy én ezt megkaptam tőle.”

Tornyospálca polgármesterét is megkereste a Szabad Európa, Lukácsi Attila szerint viszont a fiktív lakók közül senki nem ment el szavazni egy választásra sem: „Bejelentkeztek és soha nem is voltak Tornyoson.” Lukácsi hivatalosan nem tudott a házba bejelentett 340 emberről – nem hivatalosan viszont tudott róluk. Azonban szerinte nem volt hatásköre ahhoz, hogy a jogsértést leállítsák.

A fiktív lakcímbizniszt végül 2019-ben buktatta le a rendőrség, az ügy szereplői viszont mindössze pénzbírságot kaptak.

Már évekkel ezelőtt is feltűnő volt a szabolcsi településen a lakosság hirtelen növekedése: még 2014-ben írtunk a régi Indexen arról, hogy rejtélyes módon pár hét alatt 141 fővel nagyobb lett a választói névjegyzék Tornyospálcán – pont a 2014. áprilisi országgyűlési választások előtt. A 2770 fős település a kisvárdai választókerülethez tartozik, ahol Seszták Miklós 2014-ben, majd 2018-ban is megnyerte az egyéni képviselői mandátumot. Seszták 2014-ben lett a harmadik Orbán-kormány fejlesztési minisztere, és bár 2018-ban nem került be az új kabinetbe, ekkor már az általa támogatott Kisvárda FC élvonalbeli focicsapatként játszatott az NB1-ben, a 16 ezres kisvárosban pedig még stadiont is építettek a csapatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!