Vakcinafejlesztésben és bioterrorizmus ellen is bevethető labort épít az NNK

2021. március 5. – 14:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 12 milliárd forintból épít egy laboratóriumot, ami Kásler Miklós miniszter reményei szerint nemzetközi szinten is kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók tanulmányozásában.

Kásler azt írta Facebook-oldalán, hogy az új Nemzeti Biztonsági Laboratóriumnak fontos szerepe lesz az olyan kórokozók, mint a koronavírus, a madárinfluenza vagy a krími-kongói vérzéses láz elleni új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban és a kórlefolyás tanulmányozásában.

Az NNK pedig azt közölte, hogy az új, csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ami segíthet az egészség- és gazdaságvédelmi intézkedések gyors meghozatalában is.

A laboratórium olyan rendkívüli események, mint a bioterrorizmus estén is gyors reagálást biztosíthat, kulcsfontosságú lehet a ilyen esetben a korszerű diagnosztika.

A laboratórium fejlesztésére a kormány és az Európai Unió biztosított 12 milliárd forintot. Ebből a pénzből az épületet húzzák fel, kialakítják az informatikai rendszert és beszerzik a szükséges eszközöket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!