Hétköznapi factcheck: éhezik-e az MCC kutyája a Balatonon?

2021. március 5. – 05:05

frissítve

Hétköznapi factcheck: éhezik-e az MCC kutyája a Balatonon?
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A milliárdokból gazdálkodó Mathias Corvinus Collegium a révfülöpi kastéllyal és kikötővel örökölt egy öreg kutyust is, akinek az etetésére a 400 milliárdból a jelek szerint nem futja, írta olvasónk a napokban.

„A környékbeliek pillantanak rá néha, de szomjas, éhes és beteg is. Adtunk neki enni-inni, a kapun nem jutunk be, további segítségre volna szükség”

– tette hozzá.

Mivel lapunk ténynyomozó egysége a hétvégén amúgy is a Balatonnál járt egy másik ügyben, egy füst alatt meglátogattuk az új gazdához került ebet is.

A kérdéses objektumhoz a 71-es útról kell felhajtani a Kacsajtos úton. Az egykori grófi kastélyból lett tervhivatali nyaraló, majd kétcsillagos üdülőszálló kissé elvadult parkja az út mentén jobbra terül el, a bejárat egy hatalmas, széles vaskapu.

A bejárat – Fotó: Huszti István / Telex
A bejárat – Fotó: Huszti István / Telex

Az állami tulajdonú területet tavaly kapta ajándékba a kormánytól a hivatalosan tehetséggondozással foglalkozó, Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány. Az alapítvány szerint a helyszínen korszerű, több száz fiatal elszállásolására és időszakos oktatására, játékos foglalkoztatására alkalmas gyermektábort alakítanak ki. A felújítási munkák a terv szerint idén kezdődnek.

A kapunál senki, némi füttyögésre és az élelmiszeres papírzacskó csörgésére hamarosan előkerül a nevezetes eb is. Fajtáját nem tudjuk pontosan megállapítani, talán valamilyen retriever-féle lehet, az viszont látszik, hogy van baj bőven: a kutya sántít, sípolva-öklendezve köhög. Éhesnek nem tűnik, viszont vadul lefetyeli a táljából a vizet (a tál nem volt üres ottjártunkkor).

A kutyát gyorsan kimeríti a néhány ugatásból és farkcsóválásból álló aktivitás, lefekszik az aszfaltra, és bánatosan néz.

Az eb pihen – Fotó: Huszti István / Telex
Az eb pihen – Fotó: Huszti István / Telex

Mivel őt nem tudom meginterjúvolni, ezért betérek a közeli vendéglőbe, ahol az egyik munkatárs elmeséli, hogy szokták a kutyát etetni rendesen. Hoz neki mindennap egy ember ételt, vizet is. Itt egy kicsit keveredik, hogy az ételhozó ember postás vagy gondnok, de a lényeg, hogy mellette még valóban a környékbeliek is szoktak enni-inni adni a kutyának, sőt néha a vendéglőből is jut neki. Tény, hogy az ebnek nem lógnak ki a bordái.

Közben elektronikus úton befut az MCC érdeklődésünkre adott válasza is. Eszerint a nagy diáktábor területén él egy kutya, aki már a megvásárlás előtt ott élt, gondnok látja el, napi kétszer látogatja és eteti. Rendszeres állatorvosi vizsgálatot is kap.

Mindenesetre a helyiek a hétvége óta nagyobb tulajdonosi érdeklődés tanúi a nagy zöld kapunál. Mint lekísérő kérdésünkre elmondták, a gondnok azóta már magyarázatot is fűz hozzá, miért sántít a kutya:

Kiskorában megrúgta egy ló.

És azt is csicsergik a révfülöpi verebek, hogy az ebet hamarosan átíratják az MCC nevére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!