Lapunk egyik főszerkesztője, Munk Veronika is felkerült a legbefolyásosabb nők hazai listájára

2021. március 3. – 12:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Forbes idei, legbefolyásosabb magyar nőket rangsoroló listája. Nincs egyetlen összevont lista, négy kategóriára osztották a mezőnyt. A lap azt írja, „erősödik egy tendencia Magyarországon: egyre inkább az érvényesül, aki közel van az államhoz. Üdítő és ritka színfolt, aki saját vállalkozással és egyéb szakmai-társadalmi tisztségei által jut kapcsolatokhoz és hatalomhoz.”

Közélet

A tízfős közéleti listát továbbra is a tavaly miniszterré kinevezett Novák Katalin vezeti. Orbán Ráhel, a miniszterelnök lányának 2. helyezése és Varga Judit igazságügyi miniszter 3. helye is változatlan maradt.

A lista második felébe ugyanakkor bekerült Dobrev Klára EP-képviselő, Gyurcsány Ferenc felesége és Müller Cecília országos tisztifőorvos is.

Üzlet

Az üzleti szekciót harmadik éve vezeti Hegedüs Éva, a Gránit Bank alapító-tulajdonosa és vezérigazgatója. Mészáros Beatrix a tavalyi 7. helyről idén a harmadikra ugrott. A Forbes becslése szerint Mészáros Lőrincék vagyona 479 milliárd forint, a családi cégek becsült értéke 252 milliárd forint, ezzel ő a leggazdagabb magyar, és ez a legnagyobb családi vállalkozás az országban, még úgy is, hogy Mészáros Lőrinc és felesége nemrég elváltak.

Ezen a listán új szereplő Pistyur Veronika, az Oktogon Ventures társalapítója és Mészáros Antónia, az UNICEF vezetője. Pistyur mára a hazai startupszcéna megkerülhetetlen alakjává vált. Mészáros Antónia pedig 2017 óta megduplázta a szervezet bevételeit, a hazai programokra költhető forrásokét megnégyszerezte (az UNICEF magyar bizottsága nem kap pénzt a nemzetközi szervezettől) – írja a Forbes.

Média

Ezen a területen továbbra is Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója vezet. Mögé idén D. Tóth Kriszta, a WMN alapító-tulajdonosa lépett fel, aki tavaly harmadával tudta növelni oldalának olvasótáborát.

Új szereplőként a 3. helyen áll Munk Veronika, a Telex egyik főszerkesztője. Vele kapcsolatban kiemeli az újság, hogy a 2020-as év egyik legnagyobb port kavart ügye az Index újságíróinak felmondása volt, a távozók vezéralakja Munk Veronika lett, aki aztán kulcsfigurája volt a Telex megalapításának is. Lapunk közösségi finanszírozással, olvasói támogatások segítségével tudott elindulni.

Munk Veronika Fotó: Bődey János / Telex
Munk Veronika Fotó: Bődey János / Telex

Kultúra

„A kultúra lista élén, elmúlt egyéves tevékenységük alapján helyet cserélt egymással Spengler Katalin műgyűjtő, a Tate Modern és a Pompidou Központ akvizíciós bizottságának tagja, a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadója, és Kolosi Beáta, a Líra Könyv Zrt. vezérigazgatója” – írja a Forbes.

+1

A közéleti listára felkerült Karikó Katalin is, akinek nevéhez fűződik a Pfizer–Biontech és a Moderna vakcinájának alapját adó mRNS-technológia kifejlesztése. Karikó régóta nem Magyarországon él, emiatt hivatalosan nem szerepelhetne a listán, a Forbes mégis adott neki egy tiszteletbeli helyet.

A teljes listákat itt lehet megnézni.

Aki támogatni szeretné a munkánkat, működésünket, itt megteheti >>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!