Feltehetően rongálás miatt lezárták a Bél-kői kilátót

2021. március 2. – 19:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sajnálattal értesítjük önöket, hogy a Bél-kői tanösvény tetején lévő kilátópontunk (feltehetően rongálás miatt) balesetveszélyessé vált és emiatt bizonytalan ideig nem látogatható

– áll a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán. A közölt fotón az látszik, hogy a kilátó korlátjának egy részét kidöntötték.

Forrás: BNPI
Forrás: BNPI

A látogatási korlátozás feloldásának időpontjáról az igazgatóság honlapján és Facebook-oldalán lehet majd tájékozódni.

A Bél-kő a Bükk hegység egyik nyugati csúcsa, magassága 815 méter. A hegy tetején a kilátópont (aminek most ledöntötték a korlátját) egy hatalmas, egykori, jelenleg marsbéli tájra emlékeztető bányagödörre néz. Kedvelt kirándulóhely, Bélapátfalva felől közelíthető meg legkönnyebben.

A bél-kői mészkőbányát azután nyitották meg, hogy lovag Wessely Károly bécsi építészeti tanácsos 1908-ban cementgyártó üzem építésébe kezdett Bélapátfalván. Az égetett mész gyártása 1998-ben, míg a cementgyártás 2000-ben fejeződött be. A bánya bezárására a tájrendezés után 2003-ban került sor. Jelentős része ma már védett terület. A Bél-kő kiemelkedő botanikai értéke a hegynek a mediterrán hegyvidékek hangulatát idéző szirti pereszlény, amely csak itt fordul elő hazánkban. (Szép kilátás blog)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!