Csizmadia Ervin szerint 2022-ben meglepetést is okozhat az ellenzék

2021. február 28. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közelgő politikai eseményekkel, elsősorban a 2022-es választással kapcsolatban adott interjút a Népszavának Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője.

Szerinte 2022-ben „nagy valószínűséggel véget ér a 2010 óta tartó kétharmados korszak. Nem hinném, hogy ha a Fidesz nyer is, ezt a háromszor egymás után elért eredményt meg tudja ismételni”. Csizmadia úgy látja, az ellenzék akár „nagyon is okozhat meglepetést, akár győzhet is”. Ha csak a közelmúlt közvélemény-kutatásaiból indulunk ki, akkor ez nem elképzelhetetlen, ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy mi szól Orbán győzelme, mi pedig az ellenzéki siker mellett.

A politológus szerint jelenleg nem az a fő kérdés, hogy mit fog állítani az ellenzék, lesz-e több programjuk annál, mint hogy megdönti az Orbán-rendszert, hanem hogy győzelem esetén hogyan stabilizálnák a hatalmukat. „Ezzel együtt kellene egy terv arra vonatkozóan, hogy mit kezdenek majd a kormányzásuk elején rájuk váró gigászi nehézségekkel” – mondta.

A politológus arról a fideszes törekvésről is elmondta a véleményét, amely szerint a fideszesek gyakran mondják, hogy korábban baloldali és liberális túlsúly volt a médiában, ők pedig ezt szeretnék kiegyensúlyozni, ez „kiegyensúlyozás” azonban „egy végeláthatatlan folyamat, és a jobboldal közönségének egy része valószínűleg úgy gondolja, hogy a médiában még mindig hátrányban vannak”

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a közösségi média felülírhatja a hagyományos médiarendszert. S hogy ezt, mondjuk a Facebookot szabályozhatja-e a kormány? Nem gondolom, mert ez túl kockázatos lépés lenne

– mondta Csizmadia.

A kormány év elején jelentette be, hogy tavasszal jön a lex Facebook, Varga Judit igazságügyi miniszter a legutóbbi kormányülés előtt kérdésünkre azt mondta, hogy sokat kell még dolgozni a törvényjavaslaton. Azzal, hogy mi lehet a Fidesz részéről a szabályozás célja, és miért tart cenzúrától az ellenzék, ebben a videónkban foglalkoztunk részletesen.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!