Varga: Nem akarunk büntetést kiszabni a közösségi médiumokra

2021. február 25. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varga Judit igazságügyi minisztert a Media for Freedom online konferencián kérdezték arról, hogy miért tartja fontosnak a közösségi médiát irányító óriásvállalatok szabályozását.

A miniszter szerint a nagy techcégekkel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy tudnak-e jogi keretek között is működni, be tudják-e tartani a versenyjogi és adatvédelmi szabályozásokat. Varga szerint ugyanis a közösségi médiumok olyanná nőtték ki magukat, mint az ivóvíz- vagy áramszolgáltatás. Fontos ezért, hogy az emberek kontrollálják ezeket a platformokat, és ne a közösségi média az ő életüket.

A miniszter korábban felvetette a Digitális szabadság bizottságában a közösségi médiumok szankcionálásának ötletét. A műsorban azonban azt mondta, nem büntetést akar kiszabni, hanem azt akarja megvizsgálni, hogy a platformokon hogyan cenzúráznak, és hogy ez megfelel-e az átláthatóságot biztosító szabályoknak.

Korábbi Facebook-posztjában ugyanakkor konkrétan „a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok szankcionálási lehetőségeiről” írt, illetve arról, hogy a „digitális károkozás Magyarországon sem maradhat többé következmények nélkül”. Varga január végén jelentette be, hogy az Igazságügyi Minisztérium tavasszal törvényjavaslatot fog az Országgyűlés elé terjeszteni a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról.

A miniszter a témával kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy bár általában nem egyezik a véleménye Věra Jourovával, egyetértett az Európai Bizottság elnökével, amikor Trump Twitterről való kitiltását a szólásszabadságra nézve veszélyesnek ítélte meg.

Zárásul Varga hozzátette: reméli, hogy az Európai Bizottság és a többi uniós tagállam is felismeri majd a téma fontosságát, és tesznek az közösségi médiumok szabályozásáért.

Tavasszal jöhet a lex Facebook, amellyel a jelek szerint leginkább a Fidesz üzeneteit erősítő álhíreket és uszítást betonoznák be a közösségi oldalra. Ebben a videónkban elmagyaráztuk, hogyan is jutottunk idáig:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!