Věra Jourová: Trump kitiltása a netes platformokról veszélyes a szólásszabadságra nézve

2021. január 13. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyes a szólásszabadságra nézve, hogy az internetes óriásvállalatok tisztázatlan kritériumok alapján elhallgattatták platformjaikon a még hivatalban lévő amerikai elnököt, Donald Trumpot – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa a Politicónak.

„Annak ellenére, hogy úgy vélem, Trump elnök felelőtlen viselkedése és erőszakra buzdítása után megérdemelte, hogy letiltsák, egyértelmű, hogy ez így nem mehet tovább” – mondta.

Szerinte az óriásvállalatoknak el kell fogadniuk a „szigorúbb szabályozást, az érvényesíthetőbb kötelezettségeket és a fokozottabb felelősségvállalást” az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

A cseh biztos elmondta, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma ráébresztette arra, hogy „online és offline is harcolni kell, és nem szabad elfogadni a jogállamiság, az alapvető értékek és a demokrácia elleni támadásokat.”

Donald Trump amerikai elnök fiókját szombaton végleg felfüggesztette a Twitter. A közösségi oldal képviselői azzal indokolták a döntést, hogy az elnök két posztja is megszegte az oldal „az erőszak dicsőítését” tiltó szabályzatát, ugyanis komoly esély volt arra, hogy tweetjei arra inspirálnak egyeseket, hogy megismételjék azokat a bűncselekményeket, melyek január 6-án a Capitoliumnál történtek. Erről bővebben itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!