A Putyinnak díszpolgári címet javasló debreceni rektor vaskos kommunistázással tudta le az egyetemi modellváltás körüli vitákat

2021. február 25. – 21:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Politikai kötelezettségüknek tettek eleget” azok az egyetemi professzorok, akik szót emeltek a Debreceni Egyetem modellváltása ellen – reagált az egyetem rektora egy csütörtöki sajtótájékoztatón az RTL Klub ezzel kapcsolatos kérdésére. Szilvássy Zoltán azt mondta:

„ezt a huszonegy professzort, akik ugye Facebook-csoportot is alakítottak, őket valamennyiüket a Magyar Szocialista Munkáspárt és utódpártja tagjai között lehet megtalálni”.

Az egyetemi szenátus január 21-én 65 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 3 tartózkodás mellett támogatta a modellváltást. A döntés után a 21 Debreceni Professzor Facebook-oldalon huszonegy aláírással megjelent egy állásfoglalás azzal kapcsolatban, ahogy az átalakulásról az intézmény szenátusa döntött.

Az aláírók (akik valamennyien az MTA doktorai, hatan akadémikusok) azt állítják, hogy az egyetem vezetése által kommunikáltakkal szemben, miszerint „széleskörű és intenzív egyeztetés történt” a modellváltásról, „az egyetem közössége sem a 2021–24. évekre szóló Intézményfejlesztési tervet, sem a modellváltási stratégiát előzetesen nem ismerhette meg”.

A tiltakozókról Szilvássy Zoltán azt is mondta, hogy „ez egy nagyon homogén politikai csoportnak tűnik, és ugyanazt mondták, amit a politikai hovatartozásukat megjelenítő párt.” Szerinte „más forrásból pedig nem hallottunk semmiféle ellenérvet”. Szerinte ezek az emberek „azt kapták parancsba, hogy kritizálják, meg is kritizálták, úgyhogy ezzel mindenki elvégezte a dolgát”. Az egyetem vezetését azonban ez egyáltalán nem érdekli, „mi végezzük a dolgunkat, tiszteletben tartjuk mindenkinek a véleményét, de ez egy olyan alapon született vélemény, amivel nem szoktunk foglalkozni”.

Szilvássy Zoltán egyébként különlegesen érdekes és színes figurája a hazai egyetemi életnek. Még 2013-ban került a Debreceni Egyetem élére, Balog Zoltán, akkor emberminiszter annak ellenére javasolta őt rektornak, hogy kinevezését az egyetem szenátusa nem támogatta (kétkörös szavazás volt, az elsőben három jelölt közül a legkevesebb szavazatot kapta, a másodikban Paragh György, az egyetem orvostudományi centrumának vezetője a 74-ből 49 szavazatot kapott, Szilvássy csak 24-et). Miután Áder János a második Orbán-kormány első politikai kinevezettjeként az egyetem élére helyezte, a rektor belekezdett, hogy lerója háláját.

Ennek számos, a tudománypolitika határán messze túlnyúló lépése volt. Így például segített professzori címhez juttatni a kormány által gründolt Testnevelési Egyetem élére kiszemelt Mocsai Lajost azzal, hogy az egyetem díszdoktori címet adományozott neki. Az egyetem vezetése kiállt a kormány mellett a CEU-ügyben is, a magyar felsőoktatásban és tudományos közéletben szinte egyedülálló módon. De egy másik díszdoktori cím kavart igazán nagy vihart: az egyetem szenátusa 2017 nyarán Szilvássy javaslatára Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egyetemi díszpolgári címet adományozott (a döntés nyomán akkora volt a felháborodás, hogy az egyetem Facebook-oldaláról augusztus végén el kellett távolítani az értékelés funkciót, mert több százan adtak egyes osztályzatot az intézménynek).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!