Újra közmunkás lehet, aki tíz év alatt sem talált más munkát

2021. február 24. – 11:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kedd este megjelent kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet alatt újra fel lehet venni azokat is közmunkára, akiknek egy szabály miatt korábban megszűnt a közfoglalkoztatási jogviszonyuk, írja a Hvg.hu.

Az eddigi szabály szerint a tízéves határidő lejárta után nem lehetett tovább foglalkoztatni azokat, akik ennyi idő alatt sem tudtak másfajta munkához jutni. Ez nyilván nagyon rosszul érintette volna ezeket az embereket, hiszen esélyük sem lenne visszatérni a nyílt munkaerőpiacra. A közmunka alatt többnyire egyszerű munkákat kell érteni, például takarítást, szállítást, utcaseprést.

A mostani változtatás azokra is vonatkozik, akiknek már korábban megszűnt a jogviszonyuk a tízéves korlát miatt. Az LMP még február közepén kérte a kormánytól, hogy változtasson a szabályon. A párt szerint rengetegen estek volna ki a közmunkaprogramból és vesztették volna el megélhetésüket a szabály miatt. A parlament hétfőn hosszabbította meg további 90 nappal a veszélyhelyzetet.

A kormány évről évre egyre kevesebbet költ a közmunkára, a 2020-as költségvetésben 180 milliárdról 140 milliárdra csökkentette a programra szánt pénzt. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben dolgoznak ebben a formában: a KSH adatai szerint 2020 októbere és decembere között már csak 92 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, miközben a program csúcsán ez a szám 200 ezernél is magasabb volt. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a kormány elképzelése, miszerint majd a közmunkán keresztül terelik vissza az embereket a nyílt munkaerőpiacra, nem igazán jött be, a közmunkaprogram hatékonyságra minimum kétséges.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!