Új finanszírozási forma jön a felsőoktatásban szeptembertől

2021. február 22. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptembertől új, három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit – mondta az innovációs és technológiai miniszter egy CT-átadáson hétfőn Üllőn. Palkovics László az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika rendezvényén arról beszélt, hogy a bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben nemcsak az oktatás költségét térítik meg hallgatóarányosan, hanem az intézmények kutatási tevékenysége és az infrastruktúra fenntartása is külön finanszírozási formát kap.


Ezt a három dolgot fogják hosszú távú szerződés keretében finanszírozni, így az alapítványi működési forma (ez már számos egyetem érint) és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek – írja az MTI Palkovics nyilatkozata alapján. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője azt mondta, a kivételes teljesítmények kivételes eszközöket igényelnek, ezért a tárca a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az Állatorvostudományi Egyetemnek.
Ebből 280 millió forintba került az új, csúcskategóriás, nagy felbontóképességű CT, amelyben a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni. Közölte azt is, hogy a fennmaradó összeget az intézmény állatgyógyászati kutatásaira fordítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!