Dömötör agresszív nyilasnak és ávósnak nevezte Jakab Pétert

2021. február 22. – 14:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kemény hangvételben esett egymásnak Jakab Péter és Dömötör Csaba a parlamentben. A Jobbik frakcióvezetője szerint a Fideszben ragályos betegségként terjed a lopás, a fideszes államtitkár pedig azt javasolta a Jobbiknak, hogy irodáik falára tegyék ki a 2006-os rendőri akciók képeit, és hallgassák végtelenített kazettán az őszödi beszédet.

„Önök már megint miért akarják becsapni a magyar embereket?” Így kezdte a napirend előtti felszólalását Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje hétfő délelőtt. Nemzet konzultációt indítottak hivatalosan azért, hogy megkérdezzék a magyarokat arról, hogy miként nyisson az ország, „erre Mészáros Lőrinc szállodája bejelenti, hogy április elején nyitóbuli”.

„Csak nem arról van szó, hogy Lölőnek, mint a miniszterelnök barátjának és hű pénztárcájának, már a konzultáció legelején megsúgták a végeredményt?”

Jakab szerint az a legnagyobb probléma, hogy még a járvány alatt is visszaél a kormány az emberek bizalmával, amikor nem tudni semmit a nyitásról. „Már rég ki kellett volna állni a nyilvánosság elé, hogy mi a nyitás ütemterve. Ne csak Mészáros Lőrinc tudja tervezni az életét, hanem minden magyar ember, ezt várjuk el önöktől.”

A Jobbik elnöke arról is beszélt, hogy tavaly visszaélt a kormány a hatalmával, amikor megszavazta az ellenzék is a különleges jogrendet, és a dolgozók támogatása helyett például módosították a választási törvényt, hogy az ellenzék ne tudjon két listákon indulni 2022-ben. „Mi köze van a listák számának a válság kezeléséhez?” – tette fel a kérdést Jakab. Szerinte hiába számítottak arra a Fidesz részéről, hogy könnyebben összevesznek majd az ellenzéki pártok, ha egy listán kell indulniuk.

Orbán tanulmányozhatná a Szájer-féle Alaptörvényt

„Mi kinőttünk az óvodából, szemben Magyarország nagycsoportos miniszterelnökével, aki legutóbb itt a Parlamentben (…) mást sem tett, mint tíz évvel ezelőtti Jakab-idézeteket, meg tizenöt évvel ezelőtti Gyurcsány-idézeteket olvasgatott fel. Önök szerint ez a dolga Magyarország miniszterelnökének a válság kellős közepén?

Ennyi erővel tanulmányozhatná akár a Szájer-féle Alaptörvényt is, nemde? Mondjuk az ereszes részt. Tudják, ami után Önök szükségesnek érezték Alaptörvényben rögzíteni, hogy az apa férfi, az anya meg nő, mert enélkül összekevernék. Én elhiszem, hogy ez is egyfajta válság. De ez a Fidesz válsága, nem az országé.”

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz soraiban van „egy betegség, amely ragályosabb, mint a koronavírus. Úgy hívják, hogy lopás.” A tavalyi felhatalmazás után Jakab szerint kipakolták a pénzt a Gazdaságvédelmi Alapból. „A Gazdaságvédelmi Alap nyolcvan százalékát önök nem válságkezelésre költötték, hanem saját magukra. Stadionokra, vadászati kiállításra, Mészárosra, a haverok szállodáira” – fogalmazott.

„Itt úgy látom, hogy nemcsak a koronavírus ellen kell vakcina. De kell egy vakcina a lopás, a hazudozás, a gőg, a hatalmi arrogancia ellen is. Ígérem, ki fogjuk fejleszteni ezt a vakcinát, a nép fogja Önöknek beadni.”

Dömötör: Magára az agresszív nyilas vagy ávós szerepét osztották

A kormány részéről Dömötör Csaba válaszolt a felszólalásra, aki először tételesen felsorolta a kormány intézkedéseit a veszélyhelyzetben. Szerinte ezeket az intézkedéseket nem támogatja az ellenzék, amikor nem szavazzák meg a rendkívüli jogrendet, és arról nem a kormány tehet, hogy az ellenzék nem tud olyan konzultációt hirdetni, amit annyian kitöltenének, mint az állami konzultációt – folytatta.

„Látunk egy másik érdekes jelenséget az elmúlt hetekben. Azzal, hogy az őszödi szemkilövető összetákolta a baloldali koalíciót, jól láthatóan kialakult egy munkamegosztás is a baloldalon. Ebben a Jobbikra és személy szerint Önre, az agresszív nyilas vagy agresszív ávós szerepét osztották, akinek semmi más dolga nincsen, csak gyűlöletet gyűjteni, gerjeszteni, még ott is, ahol korábban nem volt.”

Dömötör szerint ez elég dicstelen szerep, de Jakab még élvezi is. Arról is beszélt az államtitkár, hogy Gyurcsány ugyanúgy bedarálja a Jobbikot, mint szerinte tette az MSZP-vel.

Jakab „szűkebb hazájában, Borsodban” Dömötör adatai szerint 2010 óta 12 százalékkal csökkent a munkanélküliség, 75 százalékkal nőtt a nettó átlagjövedelem, és 59 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Ezzel szemben olyanokkal állt össze a Jobbik, folytatta az államtitkár, akik a 2008-as válság során lelketlenül tettek az utcára százezreket, agyon dolgoztatták az embereket, és „padlógázt nyomtak a zsákutcában”, miközben „elkobzott villákban élnek”.

Felidézte, hogy Jakab korábban azt mondta Gyurcsányra, a Jobbik tolvajok ellen jött létre. Szerinte a Jobbik lekéredzkedett a politikai pokolba, és Jakab „egy kis politikai alamizsnáért eljátssza a botos ávós szerepét”. Azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy irodáik falára tegyék ki a 2006-os rendőri akciók képeit, „és hallgassák végtelenített kazettán az őszödi beszédet. Na az tükrözné a mostani politikájukat”. Dömötör szerint a Jobbik frakcióvezetője

„nem tud annyi párizsi mögé bújni, nem tud itt annyi krumplit lóbálni, és nem tud olyan emelt hangerőn beszélni, hogy az elfedjen egy dolgot, azt, hogy elszegődtek egy posztkommunista milliárdoshoz, és tönkretettek egy nemzeti pártot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!