A Fidesz bevetette a nehéztüzérséget, de ez sem volt elég

Legfontosabb

2021. február 21. – 10:02

A Fidesz bevetette a nehéztüzérséget, de ez sem volt elég
Kép: Jakab Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újra itt a lájkbajnokság, amiben politikusaink facebookos médiás aktivitását és népszerűségét elemezzük hétről hétre. Sokszor elhangzott már minden oldalról, hogy a közösségi média az egyik legfontosabb felület a politikusok számára, ahol minden poszt, fotó, komment és lájk a kampány, és a szavazatokért folytatott harc része. Érdekes lesz megfigyelni, hová fut majd ez ki, miközben egyre több szó esik a Facebook állami, vagy EU-s szintű megrendszabályozásáról. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk, hogyan teljesítettek a héten a lájkbajnokság versenyzői!

Aki rendszeresen követi sorozatunkat, annak nem lesz újdonság, de a többieknek azért vázoljuk fel az alaphelyzetet. 2020 utolsó heteit a Fidesz uralta a lájkbajnokságban, de az új év beköszöntével az ellenzék előretört, olyannyira, hogy az elmúlt három hetet zsinórban a jobbikos Jakab Péter nyerte meg. A nagy kérdés az volt, hogy a kormánypárti politikusok – akik egy ideje mintha félgőzzel hajtanák csak a lájkbiciklit – ezt megelégelve most rákapcsolnak-e, és a nehézfegyverzetet bevetve visszahódítják-e a bajnoki címet, csak hogy mindenki tudja, hol a helye.

Röviden összefoglalva az történt, hogy

  • Igen, határozottan megpróbálták
  • Nem, abszolút nem sikerült nekik

Mindjárt kifejtjük ezt bővebben is, de előbb lássuk a heti ranglistát, és hogy ki hány lájkot gyűjtött a héten:


interakciókhirdetési pénz
1.Jakab Péter233 00070 000
2.Szijjártó Péter162 0000
3.Orbán Viktor151 0000
4.Hadházy Ákos127 0000
5.Gyurcsány Ferenc108 00081 000
6.Karácsony Gergely85 0000
7.Stummer János58 00012 000
8.Varga Judit54 0000
9.Fekete-Győr András53 000141 000
10.Szél Bernadett50 00011 000
11.Kocsis Máté50 000210 000
12.Donáth Anna44 000287 000
13.Dobrev Klára40 0000
14.Novák Katalin34 0000
15.Z. Kárpát Dániel34 000128 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok a február 12. péntek dél és 19. péntek dél közti eseményeket tükrözik. Interakciók alatt a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. A facebookos politikai hirdetésekre költött összegek a közösségi oldal Ad Library platformjáról valók, itt kis késésben vannak az adatok, a február 12 és 18. közti időszak költéseit mutatják. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

A top10 tanulság a top15-ről

1. A táblázatból az látszik, hogy Jakab Péter simán nyert, méghozzá egészen fantasztikus eredménnyel (a lájkbajnokság 13 hete alatt ez a 4. alkalom, hogy bárki 200 ezer lájk fölé jut, ez eddig csak a karácsonyi időszakban sikerült Orbán Viktornak kétszer, és Varga Juditnak egyszer). De micsoda eposzi küzdelem volt ez valójában! A Fidesz bevetette a totális nehézfegyverzetet:

  • Orbán kutyás fotót és videót is posztolt, plusz kajafotót – ezek mind klasszikus lájkbomba-témák Facebookon
  • Szijjártó a szokásos spammelős taktikáját (49 poszt a héten!) Valentin napi szelfivel és családi kirándulós fotóval tolta meg
  • Varga Juditot a lakástámogatásos botránya, és a válásának híre óta kicsit a háttérbe vonták, de a szokásos tuti témáit (mennyire gonosz a liberális média és különösen a Facebook) azért szorgalmasan pörgette továbbra is
  • Kocsis Máté pedig felvette a Gyurcsányozós Ember hálás szerepét, a hat legnépszerűbb posztjából öt Gyurcsány ekézéséről szólt

De ez mind kevés volt Jakab slágertémája mellett, ami hetek óta stabilan annak az üzenetnek a sulykolása, hogy le kell váltani és el kell számoltatni Orbánt. Ez most éppen egy szupernépszerű videó formájában lett virális, ami jól meg is mutatja a Facebook fontosságát a mai magyar politikai életben. Hát hol kap ma egy ellenzéki politikus 1,4 millió videó-indításnyi elérést? (Kicsit továbbgondolva: hol van emellett az irdatlan mennyiségű pénzből fenntartott köztévé nézettsége?) De ne csináljunk úgy, mintha Jakab csak emiatt verte volna meg a héten a fideszeseket, történt ugyanis még egy nagyon vicces esemény:

2. A Nagy Kajaháború. Kajafotót közösségi médiában posztolni klasszikus, tuti lájkgeneráló trükk, mondjuk igazán trendi 2015 környékén volt az Instagramon, de oda se neki. A héten valahogy a politikusaink nagyon rágyúrtak erre, pörögtek is a lájkszámlálók. Orbán egy böjti reggelit posztolt, gyümölcsökkel és kávéval (24 ezer lájk), Jakab viszont fejest ugrott a lakótelepi gasztróba: teszkós parizer, pirosarany, kifli, 29 ezer lájk. Hogy ez tudatosan állított csapda volt-e a kommentelőknek és a kormánybarát médiának, valószínűleg sose fog kiderülni, de ha igen, le a kalappal. A menetrendszerűen érkező prolizásra ugyanis Jakab egy újabb, 34 ezer lájkos, vajaskenyeres szelfivel üthette le a magas labdát, miszerint bocs, de a teszkós parizer és a margarinos kenyér ma a magyar valóság, ellentétben a drogos-jachtos-kaviáros Fidesz-univerzummal.

És ha már politikai gasztrokontent, nem mehetünk el szó nélkül Németh Szilárd mellett, aki egyértelműen a hét legjobb, sajnálatosan alulértékelt posztját hozta össze egy hortobágyi húsos palacsintával, leöntött fülű lábossal, és nagyon vicces kommentszekcióval. (A hortobágyi húsos palacsinta, mint Kádár-kori gasztronómiai horroregzotikum témájában egyébként mindenkinek ajánljuk Uj Péter értekezését a régi Indexről.)

3. További érdekesség a toplistáról, hogy mindenki eléggé belehúzott, karácsony óta nem volt olyan, hogy öten is 100 ezer lájk fölé kerüljenek. Új versenyző a 15. helyen a jobbikos Z. Kárpát Dániel, majd kiderül, hogy sikerül-e úgy megkapaszkodnia a listán, mint a pár hete bekerült, és már stabil középmezőny-tag Stummer Jánosnak. Kiesett viszont Ujhelyi István, aki eddig 12 héten át stabil szereplő volt a listán, sőt, járt már a dobogó közelében is. Nála egyébként valami nagyon fura dolog történik, mert nagyon sokat posztol (nála többet csak Szijjártó), sok követője van (130 ezer), mégis nagyon passzív a tábora, 0,7% körüli interakciós rátát mutat – ez a mutató az aktív és népszerű politikusi oldalaknál ennek a 8-10-szerese. Így már csak hat politikus van, aki az összes fordulóban ott volt a mezőnyben: Orbán, Szijjártó, Varga az egyik, Jakab, Karácsony, Hadházy a másik oldalról. A legkiegyensúlyozottabb versenyzők Szijjártó és Jakab, nekik egyaránt a 6. a legrosszabb helyezésük.

4. A hét legnépszerűbb posztja Jakab már említett videója volt Orbán leendő elszámoltatásáról, 67 ezer interakcióval, ami kiugróan soknak számít. A további sorrend:

  • Jakab és a margarinos kenyér (34 ezer)
  • Szijjártó a feleségével Valentin napon (33 ezer)
  • Orbán kutyával (32 ezer)
  • Jakab parizerrel és pirosarannyal (29 ezer)
  • Orbán kutyával, de most videón (25 ezer)
  • Orbán böjti reggelije (23 ezer)
  • Jakab a gyerekeivel szánkózik (23 ezer)
  • Gyurcsány a miniszterelnök kényszeres gyurcsányozásáról (20 ezer)
  • Fekete-Győr András bejelentése arról, hogy Hadházyt indítják Zuglóban az előválasztáson (18 ezer)

Nincsenek éppen túlsúlyban a politikai-közéleti témák és üzenetek.

5. Lássuk az egyes interakció-típusokból melyik posztok húzták be a legtöbbet a héten!

  • Dühös emoji: Hadházy fotója egy helikopterről, ami állítása szerint Orbán egyik „portyázó fürkészéé”, aki 300 milliót keresett kínai maszkok behozatalán. A top10-ben 9 ellenzéki poszt, ebből Hadházy egymaga 6)
  • Nevetős emoji: Fekete-Győr posztja Hadházy momentumos indulásáról az előválasztáson. A top10-ban az arány 6:4 az ellenzék javára.
  • Meglepett emoji: Hadházy posztja arról, hogy Sárváron négyzetméterenként egymillióért újítottak fel egy vécét. A top10-ben csupa ellenzéki poszt (öt Hadházy), a legjobb kormánypárti a 15.
  • Szomorú emoji: Dobrev Klára posztja arról, hogy kétmillió magyar él a létminimum alatt. A top10-ben 9 ellenzéki poszt.
  • Szívecske és ölelés-emoji: Jakab már említett orbános-elszámoltatásos videója

6. Az előző felsorolásból jól látszik, hogy az érzelmeket erősen megmozgató posztokat tipikusan az ellenzéki politikusok szórják a nép közé, Hadházy Ákos különösen hatékony ebben. Egészen érdekes a nevetős szmájlis rész, ahol már a listavezető is egy nyilván nem viccesnek szánt poszt, de a top10-ben összesen négy ilyen bejegyzés van (3 Fekete-Győr, 1-1 Donáth Anna és Varga Judit). Az ilyesmi jelentheti azt, hogy az adott politikust a saját követői nevetik ki, amikor valami komolynak szánt, de valójában nevetséges dolgot mond – de igazából valószínűbb, hogy ez inkább trolltevékenységre utal. Ezt támasztja alá az is, hogy Fekete-Győr András a leggyakoribb áldozata a jelenségnek. Az ő követőtábora messze a legkisebb létszámú az élvonalban, vagyis nála arányaiban nagyobb hatást tud elérni egy trollhadsereg.

7. Érdekes képet mutat a legtöbb megosztást, illetve a legtöbb kommentet generált politikusok toplistája is. A megosztást szokás a legértékesebb interakciónak tekinteni (minden megosztás aktívan segíti az adott poszt terjedését, új emberekhez juttatja el, illetve azt is mutatja, hogy a megosztó erősen azonosul az üzenettel), a kommentet pedig egy megközelítésben a legértéktelenebbnek (hiszen egy ember egy poszt alá többször is kommentelhet), más megvilágításban pedig szintén értékesebbnek egy sima lájknál (több időt igényel, feltételezi, hogy jobban foglalkozunk a poszttal, erősebben megmarad bennünk az üzenete).

megosztások

száma

kommentek

száma

1.Jakab Péter34 6001.Orbán Viktor17 700
2.Hadházy Ákos26 9002.Jakab Péter14 900
3.Stummer János15 0003.Szijjártó Péter14 400
4.Gyurcsány Ferenc14 9004.Gyurcsány Ferenc8 700
5.Karácsony Gergely8 1005.Fekete-Győr András8 600
6.Molnár Csaba7 3006.Hadházy Ákos8 200
7.Z. Kárpát Dániel7 0007.Varga Judit7 300
8.Szabó Tímea6 8008.Kocsis Máté7 100
9.Dobrev Klára6 0009.Karácsony Gergely6 600
10.Ujhelyi István5 40010.Donáth Anna4 400

Elég látványos, hogy a megosztásoknál nincs a top10-ben kormánypárti politikus (Szijjártó a legjobb a 12. helyen, Orbán épp csak befér a top15-be, de Varga Judit például csak a 26.), míg kommentekben azért sokkal jobban teljesítenek. A meglepetésember itt a DK-s Molnár Csaba, és szintén figyelemre méltó Hollik István szereplése, aki a 12-13. helyen áll a két listán, az összetett toplistáról mégis lecsúszott.

8. A fizetett posztoknál első ránézésre Donáth Anna és Kocsis Máté viszik a prímet, mint a legnagyobb hirdetők a héten, de valójában a top15-ből kiszorult Dúró Dóra az, a 19. helyről, 32 ezer lájkkal és 406 ezer forinttal. (Viszont 1700 új követőt szerzett a héten, valószínűleg legalább részben a szponzorált posztoknak köszönhetően.) De még nála is többet költött a pártok közül az MSZP (680 ezer), és még náluk is többet maga a magyar kormány, 833 ezer forintot.

9. Ha már előkerültek az új követők, Jakabnál ebben a kategóriában is nagyon szalad a szekér, 12 ezer új követő egy héten igazán figyelemre méltó növekedés. Ezzel a tempóval 1-2 héten belül megelőzheti Karácsony Gergelyt, és a harmadik legnagyobb követőtáború aktív politikussá válhat Orbán és Gyurcsány mögött. Az ezer fős bővülést a héten elég sokan teljesítették még: Szijjártó, Hadházy, Gyurcsány, Kocsis Máté, Dúró Dóra. Orbán Viktor, aki a múlt héten még követőket vesztett, egy picit magára talált, plusz 300 követővel zárta a hetet.

10. Végül a hagyományoknak megfelelően emlékezzünk meg a szürkezónás propagandaoldalakról. Ez egy átlagember számára alapvetően elég nyomasztó világ, ugyanis az egyes politikusok és pártok szélsőséges rajongóihoz szól, márpedig egy politikusért rajongani nagyjából olyan, mint egy prostituáltról elhinni, hogy őszinte, gyengéd érzelmektől vezérelve fekszik le a kuncsafttal. Az utóbbi hetekben azonban a hazai facebookos propaganda-univerzumot elég durván elkezdte dominálni a Fidesz-KDNP 2021 nevű oldal, ami olyan szinten viszi túlzásba a rajongást, hogy önmaga paródiájává válik, és tulajdonképpen egészen szórakoztató lesz.

A propagandaoldalak legnépszerűbb posztjai a hétről elég jól körvonalazzák a célközönséget is:

  • A Fidesz-KDNP 2021 boldog Valentin napot kíván, természetesen egy Orbán Viktor – Lévai Anikó fotóval (9000 interakció)
  • A Fidesz-KDNP 2021 ünnepel, mert: „A mai napon kapták meg a 13. havi nyugdíj első részletét a nyugdíjasok! <3 Tisztelet az időseknek!” (8000)
  • A Fidesz-KDNP 2021 Szijjártóék fotójával is boldog Valentin napot kíván (8000)
  • A Fidesz-KDNP 2021 arra bíztatja a követőit, hogy nyomjon egy lájkot, aki elzavarná Gyurcsányt a közéletből (7000)
  • A Fidesz-KDNP 2021 kijelenti, hogy „fel, győzelemre!”, nyilvánvaló módon egy Orbán-fotóval illusztrálva az üzenetet (6000)

A top10 poszt egyébként mind egy szálig a Fidesz-KDNP 2021-től való, sőt a top20-ból is 15 (a maradék 2 Gond-olkodó, 2 Számok, 1 ELÉG, vagyis a húsz legnépszerűbb posztból 18 a kormányt támogatja).

További fura fejlemény, hogy a nagypályás játékosnak számító, 200 ezer tagú, eddig heti kb. 200, habzó szájú, gyűlölködő poszttal nyomuló Patrióta Európa Mozgalom nevű oldal február második hetében hirtelen behúzta a kéziféket, és egyik pillanatról a másikra átálltak a népviseletes fotók és a lecsós-kolbászos tarhonya receptje vonalán mozogni a posztjaikkal.

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!