Szijjártó: Az egész nyugat-európai sajtó hazudik a magyar médiahelyzetről

2021. február 20. – 12:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miben látja az önök kormánya az újságírók feladatát? – kérdezte a Klubrádió elhallgatása után a román Digi24 TV riportere Szijjártó Pétert Bukarestben.

A külügyminiszter visszautasít minden olyan állítást, amely arra vonatkozik, hogy a kormány nem biztosítaná a sajtó szabadságát, ezzel szemben az az igazság, hogy a magyar médiumok többsége „kormányellenes álláspontot képvisel”.

Akkor tehát azt állítja, hogy az egész nyugat-európai, európai uniós sajtó hazudik, amikor a sajtószabadságot kérik számon? – összegzett a riporter, mire Szijjártó bólogatva azt mondta, hogy „igen, ezt állítom”.

Hogy ennek mi lehet az oka, arról csak találgatni tud a külügyminiszter; talán az lehet a nagy közös nyugat-európai hazugság mögött, hogy a magyar kormány politikája úgy tud sikeres lenni, hogy szembe megy a mainstream állásponttal, legyen szó migrációról, gazdaság- vagy családpolitikáról.

„A liberális mainstream nem tudja megemészteni azt, hogy van egy kormány, amelyik erős, konzervatív, kereszténydemokrata, patrióta politikát folytat és sikeres” – vélekedett a politikus, aki szerint a liberális mainstream ezért terjeszt hazugságokat a kormányról.

Ezt a gondolatmenetet rendszeresen előadják a kormány politikusai, Szijjártó azonban ezúttal tovább ment és a kormánypárti sajtóról is kifejtette nézeteit:

„A sajtószabadsággal kapcsolatban nem szabadna a sajtóorgánumok azon jogát megkérdőjelezni, hogy pozitívan vélekedjenek a kormány döntéseiről. Én nem tudom elfogadni azt, hogy az olyan sajtóorgánumok, amelyek történetesen pozitívan viszonyulnak a kormányhoz, rögtön minősítve lesznek, miszerint kormányzati irányításúak, kormányzati tulajdonúak, kormányzati rabszolgák és hasonlók.”

Érdemes Szijjártó állításához felidézni, hogy 2018 végén kormányközeli üzletemberek egységesen bedobták egy alapítványba a korábbi években Orbán Viktor biztatására felvásárolt médiumaikat; a közel 500 sajtótermékkel létrejövő KESMA-t a miniszterelnök „nemzetstratégiai jelentőségűnek” minősítette, így kerülték el, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja az összeolvadást. A Fidesz-közeli médiaholding tartalmait azóta is erős központi vezérlés jellemzi.

A magyar média helyzetével az alábbi videónkban foglalkoztunk részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!