Miniszterelnöki Kabinetiroda: Kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen

2021. február 19. – 14:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök konzultációval kapcsolatos pénteki bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen – közölte a kormany.hu-n Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Az államtitkár szerint a támadás „érinti az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált is”.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. munkatársai Dömötör szerint megtették a szükséges informatikai lépéseket, „ezzel összefüggésben az említett oldalak egyes helyekről átmenetileg korlátozottan voltak elérhetőek”. A kormányzati tájékoztatás szerint a NISZ szakemberei dolgoznak a támadásokhoz tartozó IP-címek beazonosításán, „és a gyors vizsgálatok lefolytatása után haladéktalanul büntetőfeljelentést tesznek”.

Cikkünk megírásakor működött a koronavirus.gov.hu oldal és a vakcinainfo.gov.hu oldal is – utóbbin lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra –, be tudtunk lépni a kormányzati ügyfélkapun, azon elértük a tárhelyet is, illetve szintén működött a kormány.hu.

A kormány legutóbb január 26-án adott ki közleményt arról, hogy „összehangolt, fejlett kibertámadás-sorozat” ért több magyarországi kormányzati portált, és fennakadásokat is okozott azok működésében. Akkor azt közölték, hogy a támadások „többnyire külföldi IP címekről érkeztek, elsőszámú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!