A diplomás gyedre is érvényes lesz a 25 év alattiak szja-mentessége

2021. február 19. – 11:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány korábbi döntése értelmében jövő januártól nem kell szja-t fizetniük a 25 éven aluliaknak, Orbán Viktor miniszterelnök ezt január 15-én, a szokásos péntek reggeli rádiónyilatkozatában jelentette be. Novák Katalin családügyi miniszter most azt közölte a Facebook-oldalán egy rövid videóban, hogy az szja-mentesség azokra a 25 év alattiakra is érvényes lesz, akik diplomás gyedet igényeltek és kapnak.

Diplomás gyedre alapesetben az a szülő nő jogosult, aki az általános szabályok szerint nem lenne gyedre jogosult – mert például a gyerekszületés előtti két évben nincs 365 napnyi úgynevezett „előzetes biztosítási ideje” –, de a gyermeke születését megelőző két éven belül volt legalább két félév aktív hallgatói jogviszonya, a gyerek hallgatói jogviszonya idején vagy annak megszűnése után egy éven belül született, emellett van magyarországi lakcíme és saját háztartásában ő neveli a gyereket. A vér szerinti apa, ha megfelel ugyanezeknek a feltételeknek, akkor abban az esetben jogosult a diplomás gyedre, ha a szülő nő meghal, vagy a fent felsorolt feltételek valamelyikének nem felel meg.

A diplomás gyed a gyerek kétéves koráig jár, az abban részesülő szülő a gyerek születése utáni 169. naptól végezhet munkát. Ennek a gyednek az összege az alapképzésben részt vevő vagy részt vett hallgatóknál a minimálbér, míg a mesterképzésben részt vevő vagy részt hallgatóknál a garantált bérminimum 70 százaléka.

Idén előbbi esetben a diplomás gyed bruttó havi 117 180 forint, amiből 17 577 forint az szja – ha nem a gyedre jogosult kéri az egy gyerek után járó havi 10 000 forintos adókedvezményt –, míg utóbbi esetben havi bruttó 153 300 forint, amiből 22 995 forint az szja. Jövő januártól ennyit spórolhatnak tehát a diplomás gyedet igénylők (a miniszter szavai szerint csak 10% nyugdíjjárulékot kell majd fizetniük). Hogy ez az intézkedés hány ember érint, arról nem találtunk sehol adatot, amit tudni lehet: a programot 2014-ben vezették be, az első kilenc hónapban nagyjából kétszázan éltek ezzel a lehetőséggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!