Orbán gratulált Balog Zoltán kinevezéséhez és a nemes református harchoz

2021. február 18. – 19:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor levélben gratulált Balog Zoltánnak ahhoz, hogy a református egyház zsinati lelkészi elnöke lett a következő hat évre. Ebben a miniszterelnök így írt:

„Ma, amikor a világ azt várja el az egyháztól, hogy olyan eszméket kereszteljen meg, amelyeknek eszük ágában sincs megtérni, különösen nagy szükség van arra, hogy a reformáció magyar szellemi örökösei a Szentírás tanításainak megfelelően erőt, hitvalló bátorságot és összefogást mutassanak.”

Orbán szerint Balog Zoltánnak „az elmúlt évtizedekben szerzett széles körű tapasztalatai” nagy segítségére lesznek „e nemes harcban”, és a reformátusok alatta közösséggé és egységgé kovácsolódnak majd, írja az MTI.

A református egyház legfőbb törvényhozó testülete, a zsinat szerdán tartotta alakuló ülését. Balogra a 97 szavazatból 64-ben voksoltak.

Balog Zoltán 2012-től hat éven keresztül volt az emberi erőforrások minisztere, majd 2020 novemberében megválasztották a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé. A köztes három évben felkészült a szent szolgálatra, mondta. „Egyrészt meg kellett tisztulni mindattól, amit elrontott az emberen a közélet, a miniszterség, másrészt meg kellett találni” az újfajta szolgálat erőforrásait.

Ahogy arról hosszabban ebben a cikkünkben írtunk, a püspökválasztáskor állami pénzek ígéretével kampányolt, illetve egy zsinati szabálymódosítás is segítette útját: a korábbi szabályzat alapján ugyanis Balog nem indulhatott volna el a pozícióért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!