Orbán idézett Gyurcsány őszödi beszédéből

2021. február 15. – 13:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sok minden hangzott el, engedjék meg, hogy a helyzethez méltatlanul visszafogott módon próbáljak meg válaszolni ezekre: szerintem hiba, ha a Jobbik frakcióvezetője oltásellenes hangokat hallat. Hagyják abba az oltásellenes agitációt!” – kezdte a frakcióvezetők felszólalása utáni válaszát Orbán.

„Sértőnek érzem sok millió honfitársam számára, hogy a nemzeti konzultációt bohóckodásnak minősíti a Jobbik.”

Ezután megismételte a felszólalásában már elmondott, az ellenzéknek szánt gondolatát: „Nem vírus idején kell Washington és Brüsszel iránt feltétlen politikai elkötelezettségüket bizonygatni a nem Európából származó vakcinákkal szemben.” „Tudom, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy Európa egy magasabb minőséget képvisel, mint Magyarország. Tudom, önök azt gondolják, hogy a magyar hatóságok nem alkalmasak arra, hogy a munkájukat ellássák.” Orbán szerint azonban nem kell európai engedélyre várni az EU-ban még nem bevethető – orosz és kínai – vakcinákkal kapcsolatban, ha a magyar egészségügyi hatóság azt alkalmasnak találja.

A gazdasági támogatással kapcsolatban elmondta, nem csak a kormányhoz közeliek kapnak belőle:

„Az önök vörös bárói is kapnak beruházási támogatást, ha gazdaságilag értelmes programokkal állnak elő. Nézzék meg a támogatási listát.” „Gazdaságpolitikát nem lehet pártpolitikai alapon csinálni. A vörösök is benne lesznek, ne aggódjanak, tisztelt hölgyeim és uraim.”

Orbán szerint nehéz értelmes vitát folytatni Tóth Bertalannal, ha az MSZP első embere azt állítja a magyar gazdaságról beszélve, hogy részmunkaidőben másfél millió ember dolgozik. „Csak 231 ezer ember van részmunkaidőben. 2019 végén 229 ezer volt” – mondta Orbán.

A halálozással kapcsolatban, Szabó Tímeának válaszolva elmondta: „Valóban nem tartom ízlésesnek ezt a megközelítést. De ha ezt a kérdést felhozták, hát ezzel is kell foglalkoznunk.”

Orbán az Eurostat adatai alapján elmondta: az elmúlt öt év átlagához képest a halálozási többlet Magyarországon 9 százalék volt. „Ami fájdalmas” – mondta Orbán, de Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában ez a többlet 10-15 százalékos, Spanyolországban, Belgiumban 15 százalék feletti.

„Sokan támadták a gazdaság-újraindítási akciótervet: a gazdaságvédelmünk eredményessége abban mérhető le, hogy az Eurostat jelzése szerint a GDP 5,2 százalékkal csökkent, míg az EU-ban 10 százalék feletti visszaesése volt Spanyolországnak, Görögországnak, 7 százalék felett Franciaországnak és Ausztriának.”

„Ehhez képest a mi teljesítményünk inkább megsüvegelendő.”

A munkanélküliségről elmondta: „4,5 millióan dolgoztak 2019 decemberben és most is.” Szabó Tímea különböző statisztikáinak összevetése Orbán szerint szamárság. „Ezért van az, hogy önök nem értékelik azt a teljesítményt, amit 5,2 százalékos GDP-csökkenés idején egy ország képes felmutatni.”

Csökken a GDP, de a munkavállalók száma annyi, mint egy éve volt, „ez egy fantasztikus teljesítmény a vállalkozók és a munkaadók részéről”.

„Önök segélyt akarnak adni az embereknek. Nem vitatom el az e mögötti jó szándékot, de mi munkát akarunk adni. Abból meg tudnak élni az emberek. A nemzeti, keresztény, demokrata oldal elképzelése az, hogy a munkahelyek támogatására kell költeni. A számok azt mutatják, hogy jól is tesszük ezt.”

„Aki kiesik a munkanélküli segély időtartamából, annak korlátlan mennyiségben áll rendelkezésére a közmunka, senki nem marad munka nélkül” – mondta Orbán, megjegyezve. hogy a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék Magyarországon hét százalék Franciaországban és Ausztriában, 10 százalék felett több EU-s országban.

Az államadósság a GDP 82 százalékán van, arányában ott, ahol 2010-ben, ám előtte 64 százalékra is lement, a kormány innen engedte vissza, a válságkezelés érdekében – mondta Orbán, megjegyezve, hogy az EU átlaga 95 százalék, Olaszország államadóssága a GDP 160, Görögországban 207 százaléka. „Összességében az EU-s átlag alatt vagyunk” ebben a mutatóban.

Orbán vitatta, hogy Budapestet kivéreztetné a kormány, mert „a 3000 milliárd forint támogatásra szánt pénz 44 százaléka a fővárosba került, amelynek számláján 127 milliárd forint”.

Végül rátért a Gyurcsány Ferenc által felvetett kormányzati gyurcsányozásra.

„Csak másodikok tudunk lenni ebben a műfajban, a legjobb a Jobbik. Idézem őket, olyan jókat mondtak”, majd Jakabtól és a Jobbik alapító okiratából idézett, amely szerint el kell számoltatni a szemkilövetés felelőseit, ki kell szorítani a hatalomból a szélsőliberálisokat és a kommunistákat, majd idézte, hogy a Jobbik ellenzi az EU-tagságot, amely végzetesen megcsonkítja Magyarország szuverenitását.

Végül idézett Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből: kihagyva az „elkúrtuk” szót: „Ezt …, nem kicsit, nagyon, Európában ország ilyen böszmeséget még nem csinált, mint amit mi csináltunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!