DK: Egyszerű kérdés, lehet választani a vakcinák közül?

2021. február 15. – 14:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arató Gergely a miniszterelnököt akarta kérdezni arról, hogy lehet-e választani a bevethető vakcinák közül vagy sem. Orbán Viktor helyett Rétvári Bence válaszol, amit a DK politikusa sajnálattal vett tudomásul, elvégre a kormányfőnek saját szavait kellett volna értelmeznie: Választhatnak vagy nem választhatnak az emberek az oltóanyagok között, vagy kénytelenek az orosz és kínait elfogadni, ha épp az jut nekik.

Arató szerint a kormány erről összevissza beszélt, Orbán hol azt mondta, hogy lehet választani, Müller Cecília Tisztifőorvos azt, hogy nem, de mást mondott a kormány több más képviselője, vagy később Müller Cecília is.

Értjük, hogy nincs oltási terv csak egy vázlat. Összevissza oltanak, valakinek orosz vakcinát kínálnak, nem látni, ki hogyan kerül sorra. De a szabad vakcinaválasztás kérdésében a kormány úgy viselkedik, mint a vasorrú bába a mágneses viharban. Ez alássása a bizalmat, csökkenti az oltási kedvet. „Igent, vagy nemet várok, hagyjuk is a rizsát: eldönthetik-e a polgárok azt, hogy milyen oltást fogadnak el és garantálja-e, hogy ezért nem éri őket hátrány?”

Rétvári Bence szerint Arató megint bizonytalanságot akar gerjeszteni. „A regisztráció önkéntes: aki regisztrál, azt felkeresik az egészségügyi dolgozók, aki nem regisztrál, azt nem keresik fel. Ez az első választási lehetőség” – mondta az államtitkár. „A jelenlegi fázisban a behíváskor tájékoztatjuk, milyen vakcina áll rendelkezésre, így dönthet, hogy visszautasítja vagy sem.” „Legkésőbb az oltási helyszínen eldöntheti” az érintett, hogy „kéri vagy nem kéri az adott vakcinát.”

Arató nem fogadta el az államtitkári választ, mert szerinte nem kapott egyszerű választ az egyszerű kérdésre. „Ön saját kormányának rendeleteivel nincsen tisztában. Önök azok, akik semmibe veszik a magyar gyógyszerügynökséget, nyomást gyakoroltak rá és kikerülték ezt az ügynökséget a kínai vakcina ügyében” – mondta Arató, megjegyezve, hogy a külügyminiszter hagyta jóvá azt a kínai vakcinát. Arató álságosnak tartotta a kormány brüsszelezős nyilatkozatait is a vakcina beszerzésében, elvégre „az EU-tól 600 ezer vakcina jött, az oroszoktól kevesebb, mint 10 ezer.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!