A roma nemzetiségi szószóló szerint a romák nem szavaznak az ellenzékre

2021. február 15. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A roma nemzetiségi szószóló a roma holokausztról emlékezett meg felszólalása elején. „Senkit nem lehet származása miatt bántani, megszólni, megalázni, különösen nem lehet megtiporni, halálba taszítani” – mondta Farkas Félix, hamar a szocialista kormányok időszakára vezetve át mondanivalóját: „A 1990-es években szkinhedek járták az országot, köztük későbbi jobbikos képviselők. A szocialista kormányzás alatt jött a magyarországi cigányüldözés utolsó momentuma, a 2008–2009-es romagyilkosságok. Kik voltak az ötletadók és kik a felbújtók?” – kérdezte Farkas, aki szerint „a szocialista kormánynak feladata lett volna” megakadályozni a helyzet elmérgesedését, „de hagyta, hogy a Jobbik a Magyar Gárdával masírozhasson”. „Biztos vagyok abban, hogy önök tőlünk, romáktól támogatást nem fognak kapni” – mondta a roma nemzetiségi szószóló.

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

„A jelenlegi kormány nem asszisztál a kirekesztéshez, rasszizmushoz, feloszlatta a Magyar Gárdát, zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus minden formája ellen” – foglalt állást a roma nemzetiségi szószóló a Fidesz–KDNP mellett.

„Az emlékezés fontos, hogy hasonló ne történhessen. Se a második világháború borzalmai, se a Magyar Gárda, se a szocialista érában elkövetett romagyilkossági sorozat ne ismétlődhessen meg” – mondta Farkas Félix, aki után Kontrát Károly államtitkár ismételte meg a nemzetiségi szószóló által elmondottakat. Az államtitkár megismételte, hogy a szocialista kormányok szabad utat engedtek a romák elleni gyűlöletmozgalmaknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!