Emmi: Csak országos hidegrekord idején van hideg a baleseti intézetben

2021. február 14. – 19:08

Emmi: Csak országos hidegrekord idején van hideg a baleseti intézetben
A Péterfy Sándor utcai Kórház baleseti intézete a Fiumei úton – Fotó: Jászai Csaba / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Még szombaton írt arról a Népszava, hogy a Fiumei úti baleseti intézetben kabátban és sálban dolgoznak a nővérek és az orvosok, mivel az épület északi oldalán napok óta 10 fokos, vagy még ennél is hidegebb hőmérséklet van az osztályokon. Az ablakok nem zárnak rendesen a lap riportja szerint, és a folyosókon is „pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni”.

A benn fekvő betegeket kórteremről kórteremre költöztetik át, és olajradiátorokkal fűtik be a helyiségeket – a gyermekosztályt például otthonról hozott radiátorokkal melegítik fel. Egy szakdolgozó szerint ilyen körülmények között „fokozott kockázattal jár” a nap 24 órájában a baleseti sérültek ellátása.

Már évek óta jelzi a kórház vezetése a fenntartók felé, hogy sürgető lenne a nyílászárók cseréje, a Fiumei úti épület ugyanis utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást. Az ATV rákérdezett az esetre az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, akik azt írták,

„az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.”

Az Emmi szerint péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg plusz elektromos fűtőeszközöket állítottak üzembe – már amennyit elbír az elektromos hálózat. Ennek köszönhetően most a minisztérium adatai szerint az 5. emeleti nővérszobában 23 fok, az északi kórteremben 21 fok, a folyosón pedig 22 fok van.

Azt a minisztérium is elismerte, hogy a harminchét évvel ezelőtti felújítás óta a nyílászáró rendszer „korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között”, ezért a neurológiai osztályon már részlegesen el is végezték a szigetelést. Arról viszont nem mondtak konkrétumot, mikor újítanák fel az épület többi részét: mint írták, az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben dönt „a legszükségesebb infrastrukturális fejlesztésekről”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!