Reggelre betört a tél az országba

2021. február 11. – 07:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás és széllökés – ebben a sorrendben válthatják egymást országszerte az időjárási jelenségek csütörtökön. Az Országos Meteorológiai Szolgálat már korábban arra figyelmeztetett, hogy szerda éjszakától erős, viharos szél kíséretében gyors és markáns hidegbetörésre kell számítani. A hideg pedig reggelre be is tört.

A Met.hu előrejelzése szerint a hőmérséklet folyamatosan csökken, napközben már országszerte fagyni fog,

0 és -6 fok közötti értékek valószínűek.

A Dunántúlon számottevő csapadék már nem várható, másutt viszont nagy területen eshet. Az esőt a Dunától keletre is egyre nagyobb területen havazás váltja fel, de eleinte a Nyírség környezetében ónos eső is előfordulhat. Az északnyugati, északi szelet nagy területen erős, a Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben viharos lökések kísérik. A friss havat nagy területen hordhatja a szél. A hőmérséklet estére még inkább visszaesik, éjszaka -5 és -12 fok várható.

A hideg a következő napokban is marad, a nap viszont egyre gyakrabban süt majd ki. Pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -9 fok között alakul. Szombaton felhőátvonulások várhatók, északkeleten néhány, másutt többórás napsütéssel. A maximum-hőmérséklet -1 és -7 fok között alakul, éjszaka a derült, szélvédett, havas részeken akár

-15, -20 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Eközben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményben azt írta, hogy a legmagasabb készültségi fokozatot rendelték el. 3300 munkatárssal, 850 hókotró munkagéppel, 130 hómaróval végzik 12 órás műszakokban, napi 24 órában a szükséges beavatkozásokat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a közlekedők jelentősebb ónos erősre

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében számíthatnak.

Nagyobb mennyiségű havazás pedig főleg Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!