Óriás játékterepasztal lesz a Kelenföldi pályaudvaron

2021. február 10. – 09:52

frissítve

Óriás játékterepasztal lesz a Kelenföldi pályaudvaron
A felújított indóház látványterve – Forrás: Közlekedési Múzeum

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kedd este megjelent kormányrendelet szerint kiemelt beruházás lesz a Kelenföldi pályaudvar lerobbant állomásépületének felújítása, írta közösségi oldalán Vitézy Dávid, a BFK igazgatója, egyben a Közlekedési Múzeum vezetője. Ez utóbbi intézet készítette elő a 137 éves műemlék indóház megmentésének terveit. A felújításra és bővítésre hamarosan kiírják a pályázatot.

Mint Vitézy írja, az új múzeumi kiállítóhely legfőbb attrakciója egy több száz négyzetméter alapterületű terepasztal lesz egy vasúttörténeti kiállítás részeként. A kulturális kínálatot időszaki kiállítások és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik majd.

Az épület környezetében a villamosvégállomás menti bódék lebontásával vasúti tematikájú játszókert épül, teraszán szabadtéri mozivetítéseket tarthatunk majd, az épület pedig kiegészül egy kilátópontként, trainspotter-helyként is szolgáló új, kortárs terasszal a vasút felé, valamint terveink szerint egy bisztró is helyet kap az épületben. Az épület előtt, szabadtéren az indóházzal közel egyidős gőzmozdony fog állni.

Az 1884-ben épült Kelenföldi indóház az ország egyik legrégebbi állomásépülete, amely a közelmúltig be is töltötte ezt a szerepét. A 4-es metró projekt részeként épült aluljáró miatt funkcióját az elmúlt években teljesen elveszítette, a MÁV pénztár kiköltözött belőle és állapota tovább romlott, így félő volt, hogy az egyébként dinamikusan fejlődő, átalakuló Etele tér közelségében idővel lebontják.

A Közlekedési Múzeum arra biztat mindenkit, hogy járuljon hozzá a Kelenföldi indóház újjászületéséhez. Akinek van régi képeslapja, fényképe, egyéb tárgyi emléke, története, ami Kelenföldhöz kapcsolódik, és szívesen megosztaná másokkal is, jelentkezzen a kelenfold@kozlekedesimuzeum.hu email címen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!