Szász János a házkutatásról: Undorító gazság van a háttérben

2021. február 5. – 12:49

frissítve

Szász János a házkutatásról: Undorító gazság van a háttérben
Rendőrök Szász János rendező budakeszi otthonánál – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken kora reggel rendőrök szállták meg Szász János filmrendező budakeszi otthonát, az ügy hátterében a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll. A lakásban cikkünk megjelenésekor, háromnegyed egykor is tartott a rendőrségi intézkedés. Szászon, a feleségén és a gyerekeiken kívül tucatnyi rendőr volt a lakásban. Ekkor két civil autó állt a ház előtt, de hajnalban ennél nagyobb erőkkel voltak jelen a rendőrök. A helyszínre Szász ismerősei kosárban hoztak ételt és üdítőt.

Szász János a rendőrség utasítására az intézkedés ideje alatt nem nyilatkozhatott újságíróknak. Ügyvédje, Fülöp Tamás azt mondta, Szász „egyik művészeti tevékenységével kapcsolatban folyik nyomozás.” „Jogi természetű konfliktusról van szó”, tette hozzá.

Azt is mondta, hogy a házkutatási határozatban egy rendkívül enyhe bűncselekményi tétel szerepel, „ennél enyhébb büntetési tétellel rendelkező bűncselekmény nem is nagyon létezik”. Az intézkedést nagyon méltatlannak és eltúlzottnak gondolják, és szerintük a feljelentés is megalapozatlan és jogi szempontból sem alátámasztott, de azt még hivatalosan nem közölték velük, hogy ki a feljelentő. Az a tényállás, ami a házkutatási határozatban megjelenik, az ügyvéd álláspontja szerint nem is bűncselekmény.

„Undorító gazság van a háttérben”

A rendőrök több mint nyolc órányi házkutatás után, délután fél három körül távoztak, egy csomagtartónyi digitális eszközt magukkal vittek a 63 éves rendező otthonából. Szász János megrendülten nyilatkozott lapunknak: „Tudom, hogy ki áll a dolog mögött, de nem mondom el, hogy kiről van szó. De nagyon szégyellje magát az illető!” – mondta. Szerinte botrányos, „hogy ez megtörténhet ma Magyarországon”. „Undorító gazság van a háttérben” – mondta.

Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Fotó: Bozzay Balázs / Telex

„Legalább 60 napra elvitték az összes telefonunkat, számítógépünket és minden adathordozót” – sorolta. „A fiamnak éppen online matematika órája volt, de kikapták a kezéből a laptopot.”

„Legszívesebben zokognék”

A rendező február elsejével mondott fel az átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de szerinte ennek, és az intézmény autonómiájának felszámolása körüli konfliktusnak valószínűleg nincs köze ehhez az esethez. Megerősítette, hogy

a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpárról készülő dokumentumfilm körüli konfliktus áll a házkutatás hátterében.

„Sosem fogom elfelejteni ezeknek az embereknek, hogy betörtek a gyerekem hálószobájába stukkerrel” – mondta. Nem tud arra válaszolni, hogy befejezi-e a készülő dokumentumfilmet, de azt mondta, „nem vagyok olyan, aki feladja, egy dologgal szemben vagyok tehetetlen, ha valaki hátulról támad”.

Szász János rendező budakeszi otthona előtt, miközben zajlik a rendőri intézkedés – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Szász János rendező budakeszi otthona előtt, miközben zajlik a rendőri intézkedés – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

„Pontosan tudom, hogy ki az” – nyomatékosította. Arra a kérdésre, hogy más aspektusból megcsinálná-e a filmet, azt válaszolta, hogy „most undorodom ettől az egésztől”.

Arra a kérdésre pedig, hogy van-e politikai szál az ügyben, nem kívánt reagálni.

Vita a filmről

Szász János az utóbbi időben azzal került be a hírekbe, hogy felmondott a hatalom által átalakított Színház- és Filmművészeti Egyetemen, illetve hogy évek óta dolgozik egy dokumentumfilmen, amely a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi ikerpár történetét dolgozza fel.

Információink szerint a készülő film ügyében jogi természetű vita van az orvoscsapat – vagy legalábbis annak egyik tagja – és Szász között. A film – értesüléseink szerint – egyelőre úgy áll, hogy még nem készült el a nyersvágat a forgatott anyagból.

Ellentmondások a rendőrségi kommunikációban

Lapunk megkereste a BRFK-t, hogy tájékoztatást kérjen az ügyről. A BRFK sajtóosztálya a Telexnek azt válaszolta, hogy

„a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály személyes adattal visszaélés vétség és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást, amely keretében a helyszínen kutatást hajtott végre a rendőrség. Gyanúsítotti kihallgatás nem történt”.

A rendőrség közleményéről szó szerint tájékoztattuk a rendező ügyvédjét, Fülöp Tamást, aki azt mondta: „A BRFK sajtónak adott tájékoztatása gyökeresen ellentétes azokkal az iratokkal, amik itt a mai cselekményen készültek, a mai iratokban egy szó nincsen semmiféle más bűncselekményekről, kétségtelen tény, hogy a személyes adattal való visszaélés felmerül ezekben az iratokban, de semmilyen más bűncselekményre a nyomozó hatóság nem hivatkozott. Sajnálom, hogy ezt egy BRFK tájékoztatóból, a sajtóból kell megtudnom”.

Frissítés: A sziámi ikrek szétválasztását támogató Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány rövid közleményben reagált a házkutatásra. Ebben azt írják, hogy

„az Alapítvány a Szász Jánosnál foganatosított rendőrségi intézkedéssel kapcsolatban nem tud felvilágosítással szolgálni. Az Alapítvány a közte és Szász János között kialakult, a sajtóban hivatkozott jogvitában eddig is és ezt követően is a vonatkozó jogszabályi keretek között rendelkezésére álló hatósági, bírósági és egyéb jogérvényesítési eszközöket és fórumokat vette, illetve veszi igénybe”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!