Gulyás Gergely rátapintott a bécsi diplomata ittas vezetésének érzékeny pontjára

2021. február 5. – 14:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A héten írtuk meg, hogy Szalay-Bobrovniczky Vince, korábbi bécsi nagykövet nyolc évvel ezelőtt ittasan, gyerekeivel a szolgálati autójában balesetet okozott Bécsben. A karambol során két ember könnyebben megsérült, a diplomata ellen nyomozás is indult Ausztriában, ám az osztrák államügyészség két hónappal később lezárta az ügyet. Az esetnek Magyarországon sem lett következménye, információnk szerint a nagykövet az ittasságára vonatkozó információt többször is elhallgatta a Külügyminisztérium elől.

Az üggyel kapcsolatban is küldtünk kérdést a pénteki kormányinfóra: maradhat-e helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen Szalay-Bobrovniczky Vince? A politikusról a napokban írtuk meg, hogy bécsi nagykövetként ittasan, a gyerekeivel a szolgálati autójában karambolozott az osztrák fővárosban, a balesetről pedig többször is elhallgatta a saját ittasságára vonatkozó információt a Külügyminisztérium elől. Gulyás Gergely morálisan elfogadhatónak tartja-e ezt a magatartást? Bízik-e ezek után is a beosztottjában?

Gulyás Gergely azt mondta, hogy semmilyen intézkedésre nem lát okot, a jelenleg a beosztottjaként, a Miniszterelnökség civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkáraként dolgozó Szalay-Bobrovniczky kiváló munkát végez.

A biztosító is kifizette a kárt, ami csak azért jelentős, mert ha valaki ezt mondjuk ittasan okozza, akkor nyilvánvalóan a biztosító nem fizet

– fogalmazott a miniszter, aki ezzel rátapintott az eltussolt ügy egyik lényeges pontjára.

Egyrészt a diplomata ittasságáról rendőrségi jegyzőkönyv is született, amely a lapunk birtokába is került, illetve az ittasság tényét – és azt, hogy az alkoholszintje magasabb volt a megengedettnél – maga Szalay-Bobrovniczky ismerte el a Telexnek. Másrészt, mivel objektív tények bizonyítják, hogy a politikus ittasan karambolozott, problémásnak tűnhet, hogy a biztosító úgy rendezte a szolgálati autó és a másik két jármű javítását, hogy Szalay-Bobrovniczky – aki a Külügyminisztérium szerint a balesetet okozta – ittas volt.

Felmerülhet a kérdés, amire egyébként Gulyás miniszter is utalt, hogy miért nyolc év után került elő ez az ügy. Ám ezt a kérdés megelőzi egy másik: eddig miért nem hallottunk róla, hogy egy magyar diplomata olyan dolgot csinált külföldön, amiért akár le is csukhatták volna?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!