Molotov-koktéllal fenyegetőzve próbált meg kiüríttetni egy szupermarketet egy férfi Budapesten, egy év letöltendőt kapott

2021. február 4. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év letöltendő börtönbüntetést kapott egy férfi, aki a koronavírus-járvány első hulláma alatt, tavaly áprilisban, azzal fenyegette meg a rendőrséget, hogy – amennyiben nem intézkednek időben – robbantással fog rendet tenni egy közeli szupermarketben, ahol meglátása szerint túl sok vásárló zsúfolódott össze.

A Fővárosi Törvényszék csütörtöki közleménye szerint a férfi 2020. április 23-án reggel hívta először a rendőrség segélyhívó számát, tájékoztatta a diszpécsert a kifogásolt helyzetről, majd délután újra tárcsázott, és közölte, mivel a reggeli bejelentése óta semmilyen változás nem történt, ezért a rendőrségnek két napja van arra, hogy rendet tegyen, különben ő fog, mégpedig maffiamódszerekkel: bemegy egy Molotov-koktéllal, és megszünteti a kifogásolt helyzetet.

A közlés szerint a telefonhívás során a vádlott „a multinacionális vállalatok járványhelyzet idején tanúsított magatartását kifogásoló, illetve antiszemita jellegű kijelentéseket” is tett, majd leszögezte: ha a rendőrség nem intézkedik, akkor majd ő zárja be a boltot, egy benzines palackkal. A fenyegető hívás után (végül az ígért benzines palack nélkül; és mint később kiderült: ittasan) lement az áruházhoz, majd annak falára és hirdetőtáblájára alkoholos filccel különböző antiszemita és trágár kifejezéseket firkált.

Bár az ügyészség terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettével is vádolta, a férfit végül közveszéllyel fenyegetés bűntette és rongálás vétsége miatt elsőfokon egy év börtönbüntetésre és két év közügyektől eltiltásra ítélték. A fenyegetést a rendőrség komolyan vette, de mivel a hívás alapján nem látták igazoltnak a terrorista motívumot, ezért nem tartották indokoltnak, hogy a terroristákra kiképzett speciális rendőri egység intézkedjen az ügyben. A terrorcselekmény fenyegetés bűntette – egyebek mellett – akkor lehetett volna megállapítható, ha a vádlottnál tartott házkutatás során benzint vagy más Molotov-koktél készítéséhez szükséges gyúlékony alapanyagot is találnak, írja a Fővárosi Törvényszék.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben a vádlott és védője, valamint az ügyészség is fellebbezést jelentett be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!