Az IDEA az ellenzék előnyét, a Nézőpont Orbán magas támogatottságát mérte

2021. február 4. – 08:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Töretlen a miniszterelnök támogatottsága” – állapította meg a Magyar Nemzet a kormányközeli Nézőpont Intézet felmérése alapján. Eszerint Orbán Viktor jelentősen növelte népszerűségét az egy évvel korábbi – tehát a világjárvány kezdete előtti – időszakhoz képest. Akkor 48 százalék volt azoknak az aránya, akik elégedettek voltak a munkájával, és 43 százalék, amelyik nem, idén ez az arány 57-34 százalékra nőtt a kormányfő javára az ezer fős, telefonos eléréssel január 26-28. között készített felmérés szerint.

Orbán Viktor népszerűsége leginkább a legfeljebb nyolc általánossal rendelkezők körében nőtt, 19 százalékkal. A 60 felettiek körében 13 százalékkal gyarapította támogatóit, de a nők és az 50 alattiak körében is tíz százalékkal nőtt a kormányfő támogatottsága.

Ettől eltérő megállapításra jutott a magát a liberális demokrácia támogatójának valló IDEA Intézet. Igaz, a közösségi oldalon végzett, kétezer fős felmérés nem a kormányfő, hanem a pártok támogatottságát vizsgálta: eszerint a Fidesz-KDNP-re a biztos szavazó pártválasztók 43 százaléka, az ellenzék közös (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+Párbeszéd) listájára 47 százalék szavazna egy jövő vasárnapi választáson.

Ez a támogatás nagyobb, mint amennyi az ellenzéki pártok egyenkénti támogatottságának összeadásából kijönne – állapítja meg a felmérés, amely szerint a teljes lakosságon belül a DK 12 százalékon, a Jobbik 8, a Momentum 7, az MSZP 5 százalékon áll. A parlamenti küszöb közelében 3-4 százalékon van az ellenzéki listától távol maradó Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), míg a Párbeszéd, az LMP és a Fideszhez közelebb álló Mi Hazánk 2-2 százalékon áll a teljes választókorú népességen belül.

IDEA Intézet 2021. január 22-26 közötti, közösségi oldalon, 2000 fővel végzett felmérése.
IDEA Intézet 2021. január 22-26 közötti, közösségi oldalon, 2000 fővel végzett felmérése.

A decemberi felméréshez képest a pártot választani nem tudók aránya 31-ről 27 százalékra csökkent a teljes népességen belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!