A bíróság szerint Novák Előd szándékosan rongált, amikor leszedte a szivárványos zászlót a budapesti városházáról, mégsem büntették meg

2021. február 3. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Előd „szándékos rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértést” követett el, amikor leszedte a szivárványos zászlót a budapesti városházáról, de a bíróság ítélete szerint büntetés kiszabása szükségtelen, mert kellő visszatartó hatás várható a figyelmeztetéstől is – áll a Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletében.

A bíróság megállapította, hogy Novák Előd szándékos rongálással elkövette a tulajdon elleni szabálysértést 2020. augusztus 16-án, amikor leszedte a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatal homlokzatán lévő, az LMBTQ-közösség melletti kiállást szimbolizáló szivárványos zászlót, de az indoklás szerint lopást nem követett el, holott a zászlót „ismeretlen helyre vitte”.

A bírósági végzés szerint Novák elmondta, hogy a cselekménye nem irányult a zászló eltulajdonítására. „A Mi Hazánk Mozgalom alelnökeként lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a szivárvány színű zászlót a helyéről eltávolítsa” – írta a bíróság, hozzátéve azt is, hogy nem állapítható meg lopás, tekintettel arra, hogy „a cselekményt abból a célból követte el, hogy a kérdéses zászló ne legyen észlelhető a Főpolgármesteri Hivatal épületén”. Korábban egyébként kitérnek arra, hogy Novák „a zászlót magához vette, és azzal a Petőfi Sándor utca irányába elszaladt, majd 15 perc múlva a zászló nélkül tért vissza a helyszínre”.

„Büntetés kiszabása szükségtelen”

A bíróság felidézte, hogy aki ötvenezer forintot meg nem haladó kárt okozva szándékosan rongál, az szabálysértést követ el. A zászló pénzbeli értéke 20 ezer forint volt. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy Novák beismerő vallomást tett, valamint együttműködött a hatóságokkal, és az előző két évben tulajdon elleni szabálysértést nem követett el.

Ezek miatt a bíróság úgy ítélte meg, hogy büntetés kiszabása szükségtelen, kellő visszatartó hatás várható a figyelmeztetéstől is.

A bíróság „rosszallását fejezi ki, és felhívja Novák Előd Attila figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől” – írták.

Tekintsék bátorításnak

Novák egy Hundub-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy a bíróság figyelembe vette, hogy „a Mi Hazánk Mozgalom alelnökeként lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a szivárvány színű zászlót a helyéről eltávolítsa.” Ezt pedig szerinte

„Minden normalitáspárti aktivista tekintse bátorításnak! Bár kitüntetés ilyesmiért csak a Mi Hazánk Mozgalom kormányra kerülése után várható...”

Először 2020-ban került ki az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlója a Városháza homlokzatára. Karácsony Gergely főpolgármester szerint azért döntöttek így, hogy ezzel is világossá tegyék: Budapest városa büszke minden olyan polgárára, aki él a szabadságával, és kiáll saját közösségéért. A Mi Hazánk zászlóleszedésről készült videója itt nézhető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!