Hetvenezer embernek válhat érvénytelenné a tajszáma, mert nem fizették be a járulékot

2021. február 3. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hetvenezer embernek kell a következő napokban külön is figyelnie a társadalombiztosítási járulékaira. Az érintettek fél éve nem fizették be a tételes járulékot, ezért egy új szabály miatt február közepén érvénytelenné válik a tajszámuk, így nem jár majd nekik ingyenes állami egészségügyi ellátás – erről beszélt a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár.

Izer Norbert elmondta: február 12-én fontos változás lép életbe. Ennek lényege, hogy

ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma.

Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután nem veheti igénybe ingyenesen az állami egészségügyi szolgáltatást, fizetnie kell érte. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint. Jelenleg több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel.

A NAV tavaly október óta tájékoztató kampányt folytat, havonta hívják fel levélben a nem fizetők figyelmét a lehetséges következményekre. A napokban küldték ki a negyedik felhívólevelét, amely az aktuális tartozás és a fizetési lehetőségek mellett azt is tartalmazta, milyen könnyítéseket lehet igénybe venni.

„Február 12-ig még van idő, addig bárki leróhatja elmaradását vagy annak legalább egy részét, vagy jelezheti, hogy rossz anyagi helyzetben van. Ezzel pedig elkerülhető a tajszám érvénytelenítése” – mondta Izer Norbert.

„Bizonyos társadalmi csoportoknál ugyanakkor a kérdés fel sem merülhet. A törvény ingyenes állami egészségügyi ellátást garantál többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!