Republikon: Befagytak a pártpreferenciák januárra

Legfontosabb

2021. február 2. – 05:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kutatóintézet havi pártpreferencia mérése alapján megállt a Fidesz visszaesése, ám a hat, együttműködő ellenzéki párt együttes eredménye mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében meghaladja a kormánypártokét.

A politikai erőviszonyok befagytak az ünnepi időszak alatt, a Fidesz-KDNP támogatottságának az elmúlt hónapokban látott csökkenése is megállt, a kormánypártok egyelőre stabilizálni tudták magukat a decemberi szinten – derül ki a Republikon Intézet januári pártpreferencia-kutatásából, amelyet elsőként a Telex közöl. Az 1000 fő telefonos megkérdezésével, 2021. január 14-21. között készült kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Az eredmények értelmében a teljes népesség körében a Fidesz-KDNP támogatottsága 30 százalék, a Demokratikus Koalíció 11 százalékot, a Momentum 9 százalékot ért el. A Jobbik és az MSZP is 6 százalékon áll, a Párbeszéd 2 százalékot ért el, a Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Mi Hazánk is 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A bizonytalanok aránya 33 százalék. A pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága 46 százalék, a DK 16, a Momentum 13 százalékon áll, a Jobbik és az MSZP 8 százalékot értek el, a Párbeszéd támogatottsága 3 százalék, az MKKP, az LMP és a Mi Hazánk 2 százalékon állnak.

A Republikon összegzéséből tehát kiderült, hogy a Fidesz-KDNP megállította visszaesését, amelyet az előző két hónapban még tapasztalni lehetett, de az ellenzéki térfélen sincs figyelemreméltó változás. A DK továbbra is az első helyen áll, őket némileg lemaradva követi a Momentum.

A közvélemény-kutató intézet összegzésében ugyanakkor megjegyzi:

a hat, együttműködő ellenzéki párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) összesített eredménye meghaladja a Fidesz-KDNP eredményét mind a teljes népesség (35, illetve 30 százalék), mind a pártválasztók (50, illetve 46 százalék) körében.

Érdemben a pártválasztási, illetve voksolási hajlandóság sem változott:

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!