Palkovics Stumpfról: Azért kapta a feladatot, hogy tompítsa az alkotmányos aggályokat

2021. február 1. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azért nevezték ki Stumpf Istvánt kormánybiztosnak az egyetemi rendszer átszervezésének lebonyolítására, mert korábbi alkotmánybíró volt, és esetleg ezzel tudja tompítani az alkotmányos aggályokat – mondta Palkovics László innovéciós és technológiai miniszter az Atv.hu-nak.

Palkovics szerint ez is egy megközelítés, de szerinte

Az, hogy az SZFE az alkotmánybírósághoz fordult, nem jelenti azt, hogy igaza is van.

Szóba került az is, hogy politikai nyomásgyakorlás, hogy a kormány fenntartja a látszatát annak, hogy a modellváltás minden egyetem saját döntési hatáskörébe tartozik, de közben még Orbán Viktor is arra célzott, hogy azok az intézmények kapnak pénzt, amelyek hatékonyak, vagyis maguktól akarják a modellváltást. Palkovics most azt mondta, hogy az 1500 milliárdos támogatásból olyan egyetemek is kapnak majd pénzt, amelyek nem jelezték még a modellváltási szándékukat.

Az interjúból kiderül még, hogy az egyetemi klinikák az egyetemek részeként a fenntartói rendszerben maradnak, az épületek pedig az egyetemek, pontosabban az azokat fenntartó alapítványok tulajdonát képezik majd. Ezen kívül elmondta, hogy hiába van rá jogi lehetőség, összeférhetetlenség miatt nem lesz egyetemi kurátor valamelyik modellváltás mellett döntő intézményben.

Stumpf István eközben a Kossuth rádió vendége volt reggel, és ő azt mondta, hogy egy-két kivételtől eltekintve a magyar egyetemek jókora távolságban vannak a világ élvonalától, ezért van szükség az átalakításra. Ezen kívül a fiatalok itthon tartásához is szükséges, hogy legalább a prágai vagy krakkói egyetem szintjét elérjék.

Kitért arra is, mire megy majd el az 1500 milliárd forint:

  • 955 milliárd forint jut a struktúraváltás támogatására, és az oktatási, kutatási, művészeti tevékenység és infrastruktúra megújítására
  • 382 milliárd a tudományos és innovációs parkok, nemzeti laboratóriumok létrehozására
  • és 172 milliárd a szakképzési struktúra megújítására

(ATV.hu, MTI)

A cikk korábbi verziójában Orbán Viktor egy mondatát hibásan úgy idéztük, hogy azt Palkovics László mondta. A hibáért elnézést kérünk)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!