Al-Dzsazíra: Budapestről, álnéven üzletel egy toplistás bangladesi bűnöző

2021. február 1. – 14:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy gyilkosságért körözött bangladesi férfi évekkel ezelőtt Budapestre menekült, és azóta innen irányítja bűnözői hálózatát, állítja az al-Dzsazíra.

Az al-Dzsazíra azt írta, hogy a bűnbanda Banglades biztonsági erőivel összejátszva gyakran jut állami szerződésekhez és kulcspozíciókat is megszerez, miközben az ország miniszterelnöknőjével, Sejk Haszina Vazeddel is jó kapcsolatot ápol.

A csoportot két testvér, Harisz és Anisz Ahmed vezeti, őket 1996-ban vádolták meg azzal, hogy megölték Musztafizura Rahman Musztafát, aki egy rivális párt tagja volt. A gyilkosság után a két testvér külföldre menekült, míg magas rangú katonatiszt bátyjuk próbálta eltussolni ügyüket.

Harisz, aki azóta is a legkeresettebb bűnözök között van Bangladesben, Budapestre menekült, és azóta is itt él Haszan Mohamed álnéven. Anisz Kuala Lumpurba, Malajziába menekült el.

Az al-Dzsazíra birtokába került dokumentumok szerint a katonatiszt Aziz Ahmed segítette hozzá testvérét a hamis papírokhoz, amelyekkel aztán Európában üzletelt és több ingatlant is szerzett.

Az Ahmed testvérek továbbra is korrupcióban utaznak, a dakkai rendőrségen és a hadseregben szereznek jó pozíciókat azoknak, akik hajlandóak azt megfizetni. A kenőpénz esetenként az egymillió dollárt is meghaladhatja. Az al-Dzsazíra egy példát is hozott: ha egy állásért 625 ezer dollárt kérnek, abból 250 ezret tartanak meg Ahmedék, a többivel pedig lefizetik a fegyveres testületekben lévő kapcsolataikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!