Tovább akarják szigorítani a lex CEU-t

2021. január 29. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Október elején az Európai Bíróság kimondta, hogy sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, ezért annak törvénysértő részeit meg kell semmisíteni.

Ekkorra az egyetem nagy része már átköltözött ugyan Bécsbe, de Magyarországnak EU-tagságából fakadó kötelessége módosítani a lex CEU-nak nevezett törvényt.

Szél Bernadett rákérdezett a felsőoktatási ügyekben illetékes Palkovics Lászlónál, a kormány mikor tervezi benyújtani a külföldi felsőoktatási intézmények hazai működésének feltételeire vonatkozó módosításról szóló törvényjavaslatot, erre Schanda Tamás válaszolt a tárca részéről.

Azt mondta többek között,

„A kormány az Európai Bizottsággal való párbeszéd sikeres lezárását követően, kellő időben, a magyar emberek érdekeinek megfelelően eleget tesz az Európai Unió Bírósága döntésének. Így kénytelenek leszünk Európa egyik legliberálisabb szabályozásáról áttérni valamelyik másik európai ország merev szabályozására.”

A válaszából az következtethető, hogy olyan módosítást nyújtanak majd be, ami után az Európai Bizottság nem jelenti fel ismét Magyarországot az EU bíróságán, viszont egy olyan tagállam példáját tervezi másolni, ahol jelenleg még nehezebb külföldi egyetemet alapítani, mint most Magyarországon.

Erre Szél Bernadett azt válaszolta, hogy

„Európa egyik 'legliberálisabb szabályozásáról' annyit, hogy ebbe belefér a kommunista Kínából érkező egyetem, de egy nyugati értékeket valló amerikai nem. Ne vicceljünk. Az Európai Bizottsággal való alkudozás helyett állítsa vissza a kormány a lex CEU előtti állapotot, amikor még nem önkényes politikai döntés függvénye volt, hogy egy külföldi egyetem működhet-e Magyarországon. Ennyi a házi feladat.”

A törvénnyel kapcsolatos jogsértésekről ebben a cikkünkben olvashat.

(444.hu)

(Borítókép: Faludi Imre/MTVA)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!