10-10 regisztrált idős embert olthatnak be a jövő héten a kijelölt háziorvosok

2021. január 29. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő hét elején megkezdik a legidősebb regisztrált emberek beoltását, őket a háziorvosok fogják értesíteni – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

György István azt mondta, 1800 háziorvosi praxis kap egy-egy ampulla Moderna-vakcinát, az ezekben lévő 10 oltóanyagot regisztráció és életkor sorrendjében kapja meg praxisonként 10 idős ember.

További 5004 praxisból a sorrend szerinti hat idős embert oltják be Pfizer-vakcinával a megyei oltópontokon, ahová betegszállítók viszik el őket.

Az államtitkár arra kérte a háziorvosokat, segítsék az oltási folyamat eredményességét, amelyhez minden támogatást megadnak számukra, pénteken pedig életkori sorrendben átadják a védőoltásra regisztrált legidősebb emberek listáját és elérhetőségeiket.

Azt is elmondta, hogy

a jövő hét végéig tartó szakaszban több mint 48 ezer ember fogja megkapni a védőoltásokat.

Hangsúlyozta, hogy mindenki oltására sor kerül majd, de a rendelkezésre álló vakcina mennyiségétől válik majd függővé, hogy mikor.

Oltási munkacsoportok is megalakultak a megyei védelmi bizottságok mellett, ezek a védőoltások beadását szervezik jelenleg. Eddig 200 ezer emberi beoltásra alkalmas oltóanyag érkezett Magyarországra, 175 ezren kapták meg az oltást, a hét végéig pedig a teljes mennyiséget felhasználják.

A következő napokban lezárják a legveszélyeztetettebb csoportok, az egészségügyi dolgozók és az idősotthonokban élők kampányszerű oltását. Akik most nem kapták meg az oltást, később igény szerint megkaphatják majd.

A mobil oltócsoportok csütörtöktől vasárnapig 1845 idősotthont és bentlakásos intézményt keresnek fel.

Csütörtökön 246 intézményben adtak be oltásokat, ezek közül négyben már a második oltásokat, és 11 627 gondozott és dolgozó élt az oltás lehetőségével.

Az államtitkár azt mondta, az oltási munkacsoport döntött arról is, hogy nem maradhat be nem adott vakcina, illetve, hogy szigorúan megkérték a munkacsoportokat, hogy a szociális otthonokban nyitott ampullában megmaradt oltóanyagokat az oltásra regisztráltak vagy az egészségügyi dolgozók kapják meg.

Orbán Viktor miniszterelnök január 22-én azt mondta, addig nem lehet feloldani a korlátozásokat, amíg nincs átoltottság az országban. Az oltási sorrendben pedig első helyen az egészségügyi dolgozók állnak, utána következnek az idős otthonok lakói, a 60 év feletti krónikus betegek (kb. 1,5 millió ember), a védekezés egyéb szereplői, az operatív törzs tagjai, illetve a kormánytagok, végül pedig azok az idősek, akik nem szenvednek krónikus betegségben.

(propeller.hu)

(Borítókép: Czeglédi Zsolt/MTI)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!