Tállai: Tavaly nem volt, idén újra lehet nyugdíjprémium

2021. január 27. – 06:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Február 12-én kezdi meg a 13. havi nyugdíj (első részletének) kifizetését az államkincstár, külön juttatásként nagyjából 2,5 millió, nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy kapja meg havi járandóságának egynegyedét, idézi az MTI Tállai Andrást, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárát.

A banki átutalások aznap meglesznek, a postai kézbesítés ezután következik, vagyis nagyjából két hét múlva a címzettek kézhez vehetik a pénzt.

A negyedhavi összeg kifizetése 77-78 milliárd forint, összesen ennyi pénzt kap a nagyjából 2,1 millió nyugdíjas február közepén. Rajtuk kívül további négyszázezer nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy is kézhez kapja a 13. havi ellátását.

Ha az idei folyamatok a kormány tervei szerint alakulnak, akkor újra erőteljesen növekedhet a magyar gazdaság, ez pedig kézzelfogható előnyt hozhat az időseknek is: ha a GDP 3,5 százaléknál nagyobb arányban nő, akkor a kormány novemberben prémiumot fizethet a nyugdíjasoknak.

„Erre tavaly nem kerülhetett sor, idén viszont minden ok megvan a bizakodásra”

– mondta.

A kormány 53,4 milliárd forintot már félretett az év végi nyugdíjprémiumra.

A 13. havi nyugdíjat négy lépésben állítja vissza a kormány, teljes havi összeggel 2024-ben számolhatnak az érintettek. Most negyedhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak, az egyheti összeg az átlagnyugdíjnál 37 650 forintot jelent.

Orbán Viktor korábban azt mondta, „járvány ide vagy oda, lesz 13. havi nyugdíj”. Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója hatszázalékos gazdasági növekedést jósol 2021-re.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!